Оприлюднено проєкти майбутніх районів в Україні, – Мінрегіон
Оприлюднено проєкти майбутніх районів в Україні, – Мінрегіон

Міністерство розвитку громад та територій  України направило проєкт формату майбутніх районів – їхню кількість і склад кожної області й АР Крим – на погодження до центральних органів виконавчої влади, облдержадміністрацій та асоціацій органів місцевого самоврядування. Про це повідомила прес-служба відомства.

У відомстві зазначили, що карти майбутніх районів підготовлені на основі пропозицій обласних державних адміністрацій і тривалих консультацій з асоціаціями й експертним середовищем та наголосили, що це є в своїй сукупності лише першим проєктним документом, який ще зазнає змін в ході погоджень та попередніх обговорень на рівні уряду, перед його схваленням.

«Мінрегіон спрямував на погодження проєкт постанови Верховної Ради України щодо майбутніх районів в Україні. Звісно, що він не є догмою. Ще вноситимуться пропозиції, які будуть обов’язково розглянуті, а якщо вони не суперечитимуть критеріям, яким мають відповідати майбутні райони, будуть враховані. Ключове – майбутні райони повинні бути оптимальними за своїми параметрами для того, щоб в них організувати ефективну систему державного управління, зокрема — формування на цьому рівні дієвих органів виконавчої влади», – прокоментував заступник міністра розвитку громад і територій В’ячеслав Негода.

Пропозицій щодо майбутніх районів було по декілька варіантів, як від експертів, так і від облдержадміністрацій. Всі вони цього й минулого року пройшли широке обговорення. Відповідно до доручення КМУ, обласні державні адміністрації надали свої пропозиції, виходячи з «Методичних рекомендацій щодо критеріїв формування адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального (районного) рівня».

Рекомендації визначають нижчу межу кількості населення в майбутньому районі – 150 тисяч жителів. Цей критерій, у свою чергу, базується на «Номенклатурі територіальних одиниць NUTS-3» Європейського Союзу.

Чому виникла необхідність зміни районного поділу?

Одна із причин – це величезні диспропорції параметрів існуючих районів, які не відповідають сучасним вимогам для організації ефективної місцевої влади. Для порівняння, найменший район в Україні за кількістю населення – Поліський, Київської області, в якому проживає 5622 особи (станом на 01.01.2019) , найбільший – Харківський, із населенням 182 100 (станом на 01.02.2016)", – додали у міністерстві.

Всього в Україні 490 районів. Із провадженням реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, 26 районів повністю покриті об’єднаними громадами, на рівень яких в рамках децентралізації владних повноважень перейшли майже всі повноваження райдержадміністрацій та районних рад. Території 164 районів покриті ОТГ від 50% до 99%. Це означає, що РДА цих районів здійснюють свої повноваження на менш ніж половині їхніх території. І лише на території 75 районів (16%) не утворено жодної ОТГ. Фактично, інститут РДА повноцінно функціонує лише на території 75 районів.

У Мінрегіоні звертають увагу на те, що райони є штучними утвореннями для організації на їх території, в першу чергу, державної виконавчої влади, і ключовим тут є максимальна ефективність з мінімальними затратами на її утримання. Послуги, які раніше громадяни отримували в райцентрах, надаватимуться на найближчому до людей рівні – рівні громад, як це сьогодні вже відбувається в об’єднаних громадах, у Центрах надання адміністративних послуг.

Нагадаємо, що зміна виборчого законодавства та децентралізація по-новому доб’є сільських жителів та закріпачить місцеву владу. 

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

11 березня 2021
Мінрегіон розробляє проєкти поділу України на 10 функціональних зон
Україну поділять на функціональні зони, бо це дозволить зосередити ресурси, спрямовані на розвиток регіонів. Про це поінформував міністр розвитку...
15 червня 2020
Децентралізація в Україні: експерт розповів, що буде з районними радами
Районні ради передбачені чинною Конституцією України, отже вони діятимуть і на рівні нових районів. Інший варіант можливий лише після внесення...
12 червня 2020
Уряд затвердив новий проект районування областей
Сьогодні Кабінет міністрів України відповідною постановою про утворення та ліквідацію районів схвалив проєект районування областей. Про це повідомляє...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...