Ціни на фрукти та ягоди в Україні знаходяться на історично високому рівні
Ціни на фрукти та ягоди в Україні знаходяться на історично високому рівні

Ціни на фрукти та ягоди на ринку України знаходяться на історично високих рівнях, головна причина — несприятливі погодні умови. Про це повідомляють аналітики EastFruit та Української плодоовочевої асоціації.

Повідомляється, що найбільше, станом на початок червня, зросли гуртові ціни на суницю садову (полуницю) – в середньому в 2,6 раза. 

Кілька хвиль заморозків, остання з яких була в другій половині травня, чого раніше ніколи не було в історії, знищили значну частину врожаю. Тому пропозиція суниці різко знизилася по відношенню до торішнього показника, а ціни, відповідно, залишаються високими. 

Майже так само різко, як і суниця, подорожчали черешня і яблуко. Основна частина врожаю черешні загинула внаслідок заморозків.

Також негативний вплив на врожай і його якість надають рясні опади, що пройшли в більшості регіонів країни в останні два тижні.

Ціни ж на яблуко залишалися високими весь сезон через зниження виробництва в 2019 році. На сьогодні запаси яблука в сховищах українських садівників практично повністю вичерпані, і на ринку присутнє переважно імпортне яблуко.

Відповідно, ціни на нього високі. Адже не тільки в Україні, але і в більшості країн Європи, є проблема з урожаєм черешні, ягід та інших ранніх фруктів, що сприяє гарному попиту на яблуко.

Ціни на грушу за рік виросли на 30-35% і зараз на українському ринку можна знайти переважно імпортну грушу.

З імпортних фруктів найменше зросли ціни на банани. Фактично банан за рік подорожчав в середньому на 2-4% в гуртовій торгівлі, що робить його найдоступнішим, після яблука, фруктом. Ціни на лимон зараз в середньому на 25% вище, ніж роком раніше, а на апельсин – на 40% вище, — йдеться у повідомленні.

Попит на ці фрукти різко виріс в розпал пандемії коронакризи, тому ціни на них також залишаються досить високими.

Очікується, що найближчим часом на ринку України збільшиться пропозиція імпортного абрикоса з Туреччини, Узбекистану та Іспанії. 

Сади абрикоса в Україні також сильно постраждали від заморозків, і власний врожай власних буде вкрай низьким. 

Лохина, за словами фермерів, також постраждала від заморозків, проте, за оцінками УПОА, вступ в плодоношення великих площ лохини в цьому році, має компенсувати фактор зниження врожайності. 

Тому загальна пропозиція цієї ягоди може навіть зрости. Відповідно, не виключено, що лохина стане єдиною ягодою, ціни на яку в цьому сезоні будуть нижче, ніж роком раніше.

Нагадаємо, через карантин уряд Туреччини значно обмежив в’їзд у країну іноземних перевізників. Це призвело до підняття цін на овочі та фрукти в Україні.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 листопада 2023
Експерти розповіли про основні тенденції на ягідних ринках світу
На ягідних ринках світу почала зростати конкуренція через уповільнення попиту в країнах Європейського Союзу та США. Про це повідомляє Rabobank. У...
18 квітня 2022
У поточному році урожай ягід скоротиться на 30-50%
Через збитки, завданих аграріям боями чи через окупацію територій, на якій знаходяться ягідні потужності, цьогорічний урожай ягід скоротиться на...
28 жовтня 2021
На Рівненщині побудують завод із переробки ягід, фруктів та овочів
На Рівненщині у Радивілівській громаді побудують завод з переробки та заморозки ягід, фруктів та овочів, розрахований на 120 робочих місць вартістю...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...