Олег Бахматюк про заочний арешт: Артем Ситник особисто їздив до ВАКС і, де-факто, втручався в процес
Олег Бахматюк про заочний арешт: Артем Ситник особисто їздив до ВАКС і, де-факто, втручався в процес

Засновник агрохолдингу Ukrlandfarming Олег Бахматюк називає незаконним і упередженим рішення Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду (ВАКС)  про його заочний арешт як запобіжного заходу у справі VAB банку. Таке рішення напередодні з’явилося.

.«Рішення  Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, що скасувало законне рішення першої інстанції, є демонстрацією політичної заангажованості цього судового процесу і було, на жаль,  ухвалене за безпосереднього втручання директора НАБУ Артема Ситника, який вважає мене особистим ворогом і діє з мотивів особистої помсти, нехтуючи правосуддям. Артем Ситник, за моїми данними особисто їздив до ВАКС і, де-факто, втручався в процес. Прямим доказом цього є те, що в ідентичних справах тієї ж Апеляційної палати ВАКС, наприклад, у справі Клименка та у справі Клюєва — було прийняте прямо протилежне рішення і відмовив у застосуванні запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою», — вважає він.

На думку Бахматюка, рішення ВАКС не можна пояснити з точки зору права:

Воно є абсолютно нелогічним – заочно заарештовувати людину, про місцеперебування якої було офіційно повідомлено слідчі органи, згідно положень міжнародної правової конвенції заборонено. Таке рішення можна пояснити тільки політичною коньюктурою, і воно не має жодного відношення до принципів і норм українського і міжнародного права».

Засновник агрохолдингу Ukrlandfarming Олег Бахматюк вважає, що таке рішення з’явилося не випадково.

Відомо, що пан Ситник при підготовці цього засідання  перебував в тісному контакті з суддями Апеляційної палати, щоб переконати їх у винесенні такого рішення. Це відбувалось на фоні переговорів і моїх декларацій щодо готовності до співпраці для повернення коштів заборгованості до бюджету держави (нагадаю всім, що перший раз я запропонував віддати гроші державі два роки тому). Ми хочемо зберегти робочі місця, що надзвичайно важливо в період пандемії, світової економічної кризи, що заторкнула і економіку України. Ми хочемо зберегти підприємство — великого платника податків і важливого учасника економічних процесів. Ми хочемо бути позитивним прикладом вирішення ситуації, що виникла після безпрецедентної банківської чистки, яка проводилась НБУ у 2014-2015 роках, коли з ринку були виведені більшість українських банків. Хочемо бути прикладом таких ініціатив для інших банків і їх власників, що було б в інтересах держави», — відмітив він.

Олег Бахматюк переконаний: «Люди, які з нами воюють, використовуючи свої можливості і свій вплив, не діють в інтересах України, знищуючи велику компанію, великого платника податків, великого роботодавця. Вони діють у власних інтересах. Вони діють з власних амбіцій і небажання визнавати власні помилки і незаконність своїх дій. Прикро, що Апеляційна палата ВАКС скасувала законне рішення першої інстанції і ухвалила в свою чергу рішення незаконне, яке буде оскаржене в міжнародних судах як таке, яке суперечить принципам верховенства права».

Таке рішення ВАКС, на думку Олега Бахматюка, зупинило рух на шляху до мирного вирішення питання повернення заборгованості банків.

Це стало демонстрацією, що хороші ініціативи з позитивними економічними наслідками нашій державі, на жаль, нецікаві. Що такі люди, як Ситник і його оточення, використовуючи своє службове становище і політичний вплив, можуть безкарно розправитись з людиною, що дозволила собі озвучити чітку принципову позицію щодо директора НАБУ і його дій та методів», — пояснює він.

За словами власника компанії, дана ситуація стала неочікуваною «саме через її абсурдність і неправомірність».

Вона демонструє, що громадяни нашої країни є незахищеними перед політичною кон’юнктурою, можуть бути покарані за свою позицію зьповним порушенням правових норм. Ця ситуація показує, що в нашій країні і досі діють подвійні стандарти – та сама Апеляційна палата ВАКС приймає рішення у справі Клименка чи Клюєва, а потім, у такій же ситуації — абсолютно протилежне у справі Бахматюка. На жаль, пан Ситник може собі дозволити тиснути на новий судовий орган, що має бути незалежним і неупередженим. Вочевидь, ми не можемо далі спиратися на українське правосуддя як на гаранта дотримання законних прав і будемо добиватися справедливості в міжнародних судах. На жаль, це може призвести до втрат бюджету, втрат тисяч робочих місць, але це ніколи не зупиняло пана Ситника і його оточення, які плювати хотіли на  інтереси української держави», підсумував він.

Раніше ж ВАКС (15 квітня) відмовив Національному антикорупційному бюро України в обранні для бізнесмена, ексвласника VAB Олега Бахматюка запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою у справі про отриманий цим банком у 2014 році стабілізаційний кредит Нацбанку, що підтверджує незаконність дій НАБУ.

Наприкінці 2019 року власник Ukrlandfarming Олег Бахматюк звинуватив екс-голову Офісу президента Андрія Богдана у спробі забрати його бізнес, а також — в «замовленні» поновлення справи проти нього в НАБУ. 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

26 червня 2020
Олег Бахматюк зробив звернення щодо закриття Офісом генерального прокурора справи «Писарука і Бахматюка»
Генеральна прокуратура України нарешті поставила крапку в так званій «справі Писарука і Бахматюка». Було виконано законне рішення...
14 червня 2020
Міхеїл Саакашвілі підтримав пропозицію Олега Бахматюка про вирішення проблем між бізнесом та державою
На засіданні Національної ради реформ глава Офісу простих рішень Міхеїл Саакашвілі заявив про те, що між державою і бізнесом будуть...
13 червня 2020
Суд визнав відновлення справи проти Бахматюка незаконним
Печерський районний суд міста Києва прийняв рішення, яким скасував незаконну постанову екс-заступника генпрокурора Віталія Каська про порушення...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...