Інвестиції у сільське господарство впали на 35%, – експерт
Інвестиції у сільське господарство впали на 35%, – експерт

У січні-березні 2020 року загальні капітальні інвестиції у національну економіку держави склали лише 76,9 млрд грн. Це на 29,0 % менше показника у 108,3 млрд грн за відповідний період минулого року. При цьому обсяги вкладень у сільському господарстві, мисливстві та наданні пов’язаних із ними послуг зменшилися більш ніж на третину: з 10,9 млрд грн у І кварталі 2019 року до 7,0 млрд грн у січні-березні цього року. Про це заявив завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Олександр Захарчук, коментуючи нещодавно оприлюднені дані Державної служби статистики України щодо залучення інвестицій у І кварталі 2020 року, повідомляє сайт інституту. 

За його словами, зменшення інвестицій в аграрний сектор економіки на 35,3 %, яке відбулося за три місяці 2020 року, – це один з найбільших спадів капіталовкладень за останні 5 років, після початку військових дій на сході України та тимчасової втрати територій АР Крим і частини Донецької та Луганської області.

Відтік інвестицій у рибному господарстві був не такий відчутний, зауважив експерт. Він склав лише 3,2 % – з 6,2 млн грн торік до 6,0 млн грн у січні-березні 2020 року.

Найбільше зниження обсягів інвестицій в агропромисловій сфері зафіксовано в сфері лісового господарства та лісозаготівлі. Порівняно з І кварталом 2019 року капіталовкладення зменшилися на 67,1 % – до 33,5 млн грн.

Критичний спад інвестування зачепив й інші галузі національної економіки. Капітальні вкладення у мистецтво, спорт, розваги та відпочинок зменшилися на 79,8 %, наукові дослідження та розробки – на 72,6 %, сфера тимчасового розміщення та організації харчування – на 66,7 %, а транспорт, складське господарство, поштова та кур’єрська діяльність – на 55,4 %. Спадний тренд показали й інші основні бюджетно-формуючі галузі  економіки. Зокрема, інвестиції у промисловості зменшилися на 30,7 %, у будівництві — на 11,2 %, у фінансовій та страховій діяльності – на 5,4 %, – наголосив експерт.

Захарчук зазначив, що таку динаміку можна було б пов’язати з карантинними обмеженнями, які запровадив уряд через пандемію коронавірусу COVID-19.

Проте, констатувати експерт, спад інвестиційного забезпечення відбувся ще раніше – у 2019 році. Він є наслідком непослідовної та недосконалої інвестиційної політики держави в аграрній сфері, в якій переважають принципи залишкового виділення бюджетних коштів на інвестиційні заходи у сільському господарстві.Як результат, у сільському господарстві, яке традиційно забезпечує близько 11-15% валової доданої вартості держави, накопичуються й поглиблюються численні проблеми, висловив занепокоєння науковець. Основні з них – нерозвиненість виробничої інвестиційної та інноваційної інфраструктури, надмірний знос основних засобів і відсутність умов їх відтворення, недостатня ліквідність інвестицій, невирішеність проблеми іпотеки, брак фінансування заходів з розвитку шляхової мережі на селі тощо, – додав він.

За словами експерта, для покращення інвестиційного забезпечення розвитку сільського господарства та економіки держави слід сконцентрувати зусилля на реалізації стратегічних та поточних заходів з підвищення ефективності діяльності агропідприємств та формування ними власних інвестиційних ресурсів, створенні дієвого механізму державної підтримки інноваційно-інвестиційної діяльності сільськогосподарських товаровиробників, кардинальному покращенні стану їх кредитного забезпечення та урізноманітненні кредитних інструментів з метою залучення інвестицій а АПК України на довгостроковій основі.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський провів зустріч щодо пришвидшення зростання експорту та залучення інвестицій в Україну як запоруки економічної стабільності.

Також МЗС запускає оновлений блок торговельно-інвестиційної дипломатії.

 

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

16 червня 2020
Україна отримає $200 млн на програму приватних інвестицій в агробізнес
Україна розпочала реалізацію Програми «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство», згідно з якою Міжнародний банк...
5 червня 2020
Рада створила комісію із захисту прав інвесторів
Верховна Рада створила тимчасову спеціальну комісію з питань захисту прав інвесторів, метою якої є підготовка відповідних  законодавчих...
31 травня 2020
Мінекономіки запровадить заходи для антидемпінгових розслідувань та захисту національного виробника, – Петрашко
Відповідно до Державної програми стимулювання економіки для подолання негативних наслідків, спричинених COVID-19, в Україні впроваджуватиметься низка...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...