Мінекономіки лобіює інтереси хімічних підприємств Фірташа
Мінекономіки лобіює інтереси хімічних підприємств Фірташа

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства пропонуватиме запровадити квоти на імпорт добрив. Про це повідомив заступник міністра, торговий представник України Тарас Качка на своїй сторінці у Facebook.

«Втручання в ринок добрив буде мінімальним. Так, аби не нашкодити споживачам», — наголосив він.

Запропоновані квоти будуть близькими до фактичного імпорту, який є зараз, каже Качка.

«Імпорт в Україні сам потихеньку йде до таких параметрів, які ми пропонуємо зафіксувати», — зазначив торговий представник.

Тарас Качка зазначив, що рішення загалом направлене на захист національного виробника та збалансування ринку міндобрива, який коливається вже не один рік, дестабілізуючи роботу АПК.

Зазначимо, що наразі в Україні є лише один монополіст-виробник добрив — група Ostchem Дмитра Фірташа.

Раніше повідомлялося, що Антимонопольний комітет України визнав факт зловживання монопольним становищем на ринку мінеральних добрив підприємствами Дмитра Фірташа. Та прийняв рішення оштрафувати всіх учасників групи Ostchem у розмірі 10% від загального прибутку за 2016 рік, а також зобов’язати повернути ціни до ринкового рівня.

Додамо, що підприємства, які входять до Group DF Дмитра Фірташа, оскаржили в Госпсуді Києва рішення Антимонопольного комітету про зловживання монопольним становищем і примусовий поділ.

Нагадаємо, 21 серпня 2019 року в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі відбулося засідання Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, на якому розглядалися питання захисту українських товаровиробників від недобросовісного та зростаючого імпорту.

За словами голови Агро-Продовольчої ради Івана Слободяника, на ринку всім відомо, кому належать заводи добрив в Україні та чому у нас добрива дорожчі на 50%, наприклад, за литовські.

Ініціатива з перевіркою імпорту добрив, а також готовність закрити ввезення добрив до України, схожа на спробу старого керівництва держави наостанок підзаробити «на пенсію» за рахунок українського монополіста добрив, а також «підсунути свиню» аграріям напередодні підготовки ґрунту до зими та подальшої посівної компанії», – заявив Іван Слободяник.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

23 травня 2020
Ігор Петрашко підігрує Дмитру Фірташу з ініціативою по обмеженню імпорту добрив?
Ініціатива Міністерства розвитку економіки та сільського господарства, яке очолює Ігор Петрашко, суттєво обмежить конкуренцію на ринку добрив,...
22 травня 2020
Спілка виробників, імпортерів і трейдерів агрохімії різко відреагувала на квотування імпортних добрив
Уряд Зеленського створює чергову «кормушку» для себе ій олігархів. Так відреагували у Спілці виробників, імпортерів і трейдерів...
5 вересня 2019
Антимонопольний комітет вирішив примусово розділити OSTCHEM Фірташа
Антимонопольний комітет України ухвалив рішення про примусовий розподіл групи компаній OSTCHEM Дмитра Фірташа у частині виробників азотних...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...