Фермери ЄС виступили проти надання подальших пільг для українського експорту
Фермери ЄС виступили проти надання подальших пільг для українського експорту

Найбільша європейська асоціація фермері і кооперативів Копа-Когека (Copa-Cogeca) піддала нищівній критиці наміри ЄС і України розширити торгівельну співпрацю у контексті підготовчої роботи комісії з підготовки поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі (Dcfta). Про це заявив генеральний секретар Копа-Когека Пекка Песонен у листі Сабіні Вейанд, генеральному директору ЄС з торгівлі Європейської комісії, передає glavcom.ua.

Як йдеться у листі, асоціація фермерів і кооперативів виступає проти надання будь-яких подальших пільг для товарів, що експортуються Україною або відновлення автономних торгових заходів.

Пекка Песонен нагадав, що сільськогосподарське співтовариство Європи вже постраждало від наслідків введення санкцій проти РФ і прямі втрати виробників вже досягають понад 10 млрд євро. Наразі ситуація ускладнюється значним падінням цін на деякі сільськогосподарські товари і карантинними заходами, пов’язаними з пандемією.

Також зазначається, що останні митні дані показують, що українські компанії в повній мірі скористалися можливістю, яка була надана в межках Угоди про асоціацію з ЄС. Отже, потенційне збільшення пільгових тарифних квот буде мати прямий негативний вплив на ринки сільськогосподарської продукції Союзу.

Крім того, він додав, що за останні три роки Європейський Союз став найбільшим імпортером кукурудзи в світі. Імпортні обсяги замінили зростання європейського виробництва, що чинило тиск на внутрішні ціни на кукурудзу і рикошетом «вдарило» по ринку ячменю. Дві третини об’єму кукурудзи ЄС імпортує саме з України. З огляду на це, Україні не потрібні нові тарифні квоти або відновлення автономних заходів.

«У зерновому секторі ми стикаємося з несприятливим комерційним середовищем і відсутністю прозорості у діяльності підприємств в Україні. Не можна гарантувати, що український аграрний сектор дійсно отримує вигоду від торгівлі зерном з Європейським Союзом. Збільшення тарифної квоти на пшеницю замість того, щоб змусити два виробничих ринки доповнювати один одного, призведе до посилення конкуренції на ринку ЄС», – сказав пан Песонен.

Нагадаємо, з'явився порівняльний аналіз умов зони вільної торгівлі між Україною та Європою. Детальніше читайте у матеріалі за посиланням.
 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

19 травня 2020
Валерій Перепелиця: В Україні відбувається економічний геноцид фермерства
Голова Виконавчого комітету Національної ради з питань реформ Міхеїл Саакашвілі 19 травня має зустрітися з фермерами, аби поговорити про...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...