МЕРТ компенсуватиме аграріям збитки від посухи з резервного фонду бюджету – текст урядової постанови
МЕРТ компенсуватиме аграріям збитки від посухи з резервного фонду бюджету – текст урядової постанови

Уряд підготував алгоритм отримання сільськогосподарським товаровиробником коштів резервного фонду бюджету відповідно до порядку використання коштів, затвердженого постановою КМУ від 29.03.2002 No 415. Про це ідеться у тексті запропонованих до постанови змін, який є у розпорядженні AgroPolit.com.

Наразі аграрії країни потерпають від посухи і близько 0,5 млн га вже потребують пересівів, а сума збитків аграріїв через це сягнула 2,5 млрд  грн.

Далі наводимо текст змін до урядової постанови №415 без змін:

Коли настає надзвичайна ситуація регіонального характеру для часткової компенсації збитків можуть виділятися кошти з Державного резервного фонду.

1. Сільгосптоваровиробник.

У разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного чи природного характеру, яка завдала шкоди посівам, або призвела до їх загибелі, а сільгосптоваровиробник претендує на отримання компенсації з резервного фонду державного бюджету йому потрібно надати до райдержадміністрації:

  • обґрунтування необхідності та обсягів додаткових коштів (довідку про збитки, які виникли внаслідок стихії, довідки з Держстату по с/г підприємству щодо посіву, середній ціні реалізації в попередньому році та валові збори і урожайність за останні 5 років по пошкоджених с/г культурах, довідку від гідрометеорологічного центру про надзвичайну ситуацію);
  • акт обстеження посівів. Оскільки порядку документування факту загибелі посівів у жодному нормативно-правовому акті не визначено, то він складається у довільній формі, при цьому зазначається назва підприємства, загальна площа посіву чи посадки с-г культури, фаза розвитку, площа загибелі (пошкодження, %) культури та в наслідок якої надзвичайної ситуації. Акт скріпляється підписами членів комісії, до складу якої можуть входити як працівники сільгосппідприємства (керівник, агроном, (головний) бухгалтер, бригадир), так і представники інших організацій, зокрема страхової компанії (якщо посіви були застраховані), органів місцевої влади, на території якої знаходяться відповідні посіви, та залученими за згодою представниками державних установ;
  • документи, що підтверджують отримані суми страхового відшкодування (у разі відсутності договору страхування — пояснення заявника про причини непроведення страхування);
  • перелік невідкладних (першочергових) робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, заходів, пов'язаних із запобіганням виникненню надзвичайних ситуацій техногенного, природного та соціального характеру, та інших заходів.

2. Райдержадміністрація.

Відповідно до Порядку райдержадміністрація на підставі результатів засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, та матеріалів сільгосптоваровиробників узагальнює розміри завданих збитків і готує звернення в облдержадміністрацію, до якого додаються усі підтверджуючі матеріали сільгосптоваровиробників.

 3. Облдержадміністрація.

На підставі отриманих матеріалів облдержадміністрація готує та надсилає до Кабінету Міністрів України:

  • звернення, у якому наводиться короткий опис надзвичайної ситуації, в якому відображено причини її виникнення та наслідки; зазначено перелік населених пунктів і часовий інтервал дії надзвичайної ситуації; розмір фінансування (місцеві бюджети, державні цільові програми, субвенції) заходів, направлених на запобігання виникненню надзвичайної ситуації, а також обсяг асигнувань, спрямованих на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації за рахунок коштів підприємств, установ та організацій, на території яких вона виникла, і додатково — за рахунок резервних фондів місцевих бюджетів та матеріальних резервів.

Крім того, у зверненні зазначається:

  1. напрям використання коштів резервного фонду бюджету;
  2. головний розпорядник бюджетних коштів, якому пропонується виділити кошти з резервного фонду бюджету (у разі необхідності);
  3. обсяг асигнувань, який пропонується надати з резервного фонду бюджету, в тому числі на умовах повернення;
  4. підстави для здійснення заходів за рахунок бюджету;
  5. інформація про можливість (неможливість) фінансування зазначених заходів за рахунок інших джерел та наслідки у разі, коли кошти з резервного фонду не будуть виділені.
  6. протокол засідання регіональної комісії з питань техногенно- екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій (далі — протокол) щодо попередньої класифікації надзвичайної ситуації за видом, класифікаційними ознаками та рівнем. У протоколі зазначаються узагальнена інформація про надзвичайну ситуацію, час її виникнення, зона дії та наслідки, рівень за класифікаційними ознаками; прийняті рішення щодо її ліквідації, залучені сили і засоби для проведення невідкладних заходів, а також обсяг матеріальних ресурсів і коштів, виділених з резервних фондів місцевих бюджетів та інших джерел. До протоколу додаються усі матеріали, які надійшли від райдержадміністрацій.
  7. розрахунок збитків, завданих внаслідок надзвичайної ситуації складається відповідно до Методики оцінки збитків від наслідків надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2002 року No 175 (із наданням інформації щодо форми власності сільгосптоваровиробників, які зазнали втрат);
  8. довідка про гідрометеорологічні умови, яка видана Українським гідрометеорологічним центром, або обласним центром з гідрометеорології, у разі виникнення надзвичайної ситуації природного характеру.
  9. - перелік невідкладних (першочергових) робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, заходів, пов'язаних із запобіганням виникненню надзвичайних ситуацій техногенного, природного та соціального характеру, та інших заходів.

4. Кабінет Міністрів України.

КМУ дає доручення Мінекономіки розглянути звернення та підготувати пропозиції для прийняття рішення про виділення коштів з резервного фонду бюджету, а також у разі потреби дає доручення ДСНС, щодо підготовки експертного висновку стосовно даного звернення.

Мінфін розглядає звернення та подані до нього матеріали, готує пропозиції щодо підстав та можливого обсягу виділення коштів з резервного фонду бюджету і надсилає їх до Мінекономіки.

Згідно Порядку, Мінекономіки робить узагальнений висновок і готує проект розпорядження КМУ щодо виділення коштів з резервного фонду бюджету.

Слід зазначити, що відповідно до пункту 11 Порядку кошти із резервного фонду бюджету суб’єктам господарської діяльності недержавної форми власності або суб’єктам господарської діяльності, у статутному фонді яких корпоративні права держави становлять менше ніж 51 відсоток, виділяються через головних розпорядників бюджетних коштів лише на умовах повернення.

Однією із умов виділення коштів є відсутність заборгованості регіону перед резервним фондом бюджету.

Нагадаємо, що уряд розширив напрями держпідтримки аграріїв.  У оновленому бюджеті передбачено 4 млрд грн держпідтримки АПК на 2020 рік, які розділено за 5-ма програмами:

  1. здешевлення кредитів (1,5 млрд грн);
  2. підтримка галузі тваринництва (1 млрд грн);
  3. здешевлення компенсації техніки та обладнання вітчизняного виробництва (1 млрд грн);
  4. програма розвитку фермерства та кооперативів (400 млн грн);
  5. підтримка садівництва, виноградарства та хмелярства (400 млн грн).

Умови отримання урядової програми підтримки суб'єктів господарювання АПК шляхом здешевлення кредитів у 2020 році дивіться за посиланням.

Більше про розподіл 6,3 млрд грн дотацій у 2019 році читайте у матеріалі спецпроекту GoЗаАгроДотаціями.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

2 вересня 2020
Аграрії подадуть до суду на Кабмін через невідшкодування збитків за урожай, – заява
Аграрії Одещини збираються подати колективний позов до суду  на Кабінет міністрів України  через невідшкодування збитків за цьогорічний...
15 травня 2020
Одещина через посуху ризикує втратити до 70%, – ОДА
Одеська область – найбільший зерновий регіон України – у 2020 році може втратити до 70% зерна через посуху, яка вже призвела до втрати...
7 травня 2020
Кошти з держпідтримки пропонують направити на компенсацію втрат від пошкодження посівів с/г продукції
Уряду потрібно передбачити окремий напрямок у вигляді дотації — відшкодовування втрати від пошкодження посівів сільськогосподарської продукції...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...