Озвучено процедуру переходу права власності на орендовані земельні ділянки
Озвучено процедуру переходу права власності на орендовані земельні ділянки

Відносини щодо  оренди земельної ділянки врегульовані Цивільним кодексом України (надалі –  ЦКУ), Земельним кодексом України (надалі – ЗКУ) та Законом України «Про оренду  землі». Типовий договір оренди землі затверджений постановою Кабінету Міністрів  України від 3 березня 2004 року № 220. 

Оренда земель — це окрема організаційно-правова договірна форма використання земельної ділянки, яка передбачає передачу її власником-орендодавцем  (державою, територіальною громадою, громадянином чи юридичною особою) у  тимчасове строкове володіння та користування іншій особі — орендареві за плату  для здійснення переважно підприємницької або іншої діяльності з привласненням  останнім одержаної продукції і доходів.

Правонаступництво у  разі зміни власника речі, переданої у найм, передбачено Загальними положеннями  про найм Цивільного кодексу України. Відповідно до частини першої статті 770  ЦКУ у разі зміни власника речі, переданої у найм, до нового власника переходять  права та обов’язки наймодавця.

Відповідно до  частини четвертої статті 32 Закону України «Про оренду землі» перехід права власності на  орендовану земельну ділянку до іншої особи (у тому числі в порядку  спадкування), реорганізація юридичної особи-орендаря не є підставою для зміни  умов або припинення договору, якщо інше не передбачено договором оренди землі.

Статтею 1481  — Земельного  кодексу України передбачено, що до особи, яка набула право власності на  земельну ділянку, що перебуває у користуванні іншої особи, з моменту переходу  права власності на земельну ділянку переходять права та обов’язки попереднього  власника земельної ділянки за чинними договорами оренди, суперфіцію,  емфітевзису, земельного сервітуту щодо такої земельної ділянки.

Особа, яка набула право власності на земельну ділянку,  протягом одного місяця з дня набуття права власності на неї зобов’язана  повідомити про це її користувачів або орендарів із зазначенням: кадастрового  номеру, місця розташування та площі земельної ділянки; найменування (для  юридичних осіб), прізвища, ім’я, по батькові (для фізичних осіб) нового  власника; місця проживання (знаходження) нового власника, його поштової адреси;  платіжних реквізитів.

Повідомлення надсилається користувачу, орендарюземельної ділянки рекомендованим листом з повідомленням про вручення або  вручається йому особисто під розписку.

За згодою сторін договору оренди, суперфіцію,  емфітевзису, земельного сервітуту чи застави до такого договору можуть бути  внесені зміни із зазначенням нового власника земельної ділянки.

Отже, після набуття  права власності на земельну ділянку, в точу числі у порядку спадкування, яка  знаходиться в оренді або у користуванні, обов’язково необхідно внести зміни до  діючого договору оренди земельної ділянки, зокрема у частині визначення нової сторони  орендаря або орендодавця. 

AgroPolit.com пропонує вам пригадати основні положення закону про землю 552-IX та подивитися, які наслідки вони матимуть для аграрного ринку, у матеріалі «Земля без гриму…». 

Нагадаємо, парламентарі пояснили розрахунок мінімального податкового навантаження на землю.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

29 листопада 2020
У Києві розпродують земельні ділянки вартістю понад 700 млн грн
У Києві розпродують земельні ділянки. Про це повідомили в прес-службі КМДА. Повідомляється, що ділянки розташовані за адресами: вул. Жулянська, 7...
1 жовтня 2020
Депутат скупив ледь не всю землю на Харківщині
Депутат від «Слуги народу» Микола Кириченко заявив про покупку 22 вересня земельної ділянки площею 130 694 кв. м за 340 тис. грн. Він...
10 червня 2020
Принцип екстериторіальності: як відбуватиметься державна реєстрація земельної ділянки з 10 червня 2020 року
Із 10 червня 2020 року в Україні розпочинається реалізація пілотного проєкту із запровадження принципу екстериторіальності в державній реєстрації...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...