Мінфін блокує повернення 1,6 млрд грн експортного ПДВ аграрним компаніям
Мінфін блокує повернення 1,6 млрд грн експортного ПДВ аграрним компаніям

Близько 1,6 млрд грн підтвердженого експортного ПДВ не отримали українські компанії через дії Держказначейства України, яке притримало виплати під тиском Мінфіну. Таку інформацію AgroPolit.com отримав від власних джерел з Кабміну, а також з документації Держказначейства.

Як нам стало відомо, 1,6 млрд грн — це сукупна сума з неповерненого ПДВ тим аграрним компаніям, чиї кошториси передбачають виплати понад 20 млн грн. Таких компаній ми нарахували 15. Серед них:

ТОВ «АДМ ЮКРЕЙН» — 374,6 млн грн;

ТОВ «КЕРНЕЛ-ТРЕЙД» — 353,4 млн грн;

ТОВ «ОПТІМУСАГРО ТРЕЙД» — 148,5 млн грн;

ТОВ «ЛДК УКРАЇНА» — 139,4 млн грн;

ТОВ «ДІ ЕНД АЙ ЕВОЛЮШН» — 121,7 млн грн;

ТОВ СП «НІБУЛОН» — 117,2 млн грн;

ПП «ОЛІЯР» — 71,5 млн грн;

ТОВ «АГРОПРОСПЕРІС ТРЕЙД» — 70,6 млн грн;

ТОВ «КОМПАНИЯ ПРОМЕТЕЙ» — 52,9 млн грн;

ТОВ «САТЕЛЛИТ» — 52,8 млн грн;

ТОВ «СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКИЙ ОЕЗ» — 39,4 млн грн;

ТОВ «СІЕЙЧЕС УКРАЇНА» — 34,1 млн грн;

ТОВ «ГІДРОСЕНД» — 25,1 млн грн;

ТОВ «АГРЕКС» — 23,9 млн грн;

ТОВ «СУФФЛЕ АГРО УКРАЇНА» — 22 млн грн;

Нагадаємо, що міністр економіки України Ігор Петрашко повідомив, що завдяки держпітримці АПК уряд залучить 14,7 млрд інвестицій в економіку України.

Він наголосив, що у 2020 році збережено державну підтримку АПК для подальшого стимулювання галузі та досягнення соціально-економічного ефекту. Зокрема, у бюджеті закладено видатки на суму у 4 млрд грн за ключовими напрямами: тваринництво, фермерство, садівництво, компенсація вартості с/г техніки та компенсація відсотків кредитів. Таке рішення прийняте сьогодні, 13 квітня, на позачерговому засіданні Верховної Ради України. За внесення відповідних змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» проголосувало 249 народних депутатів.

За активної позиції Аграрного комітету ми повністю зберегли державну підтримку аграрної галузі. Основні програми орієнтовані на підтримку, в першу чергу, малих сільгоспвиробників та фермерів, розвиток локальних ринків збуту та відкриття нових експортних ринків. Ми очікуємо, що цьогорічна підтримка дозволять залучити близько 14,7 млрд грн інвестицій в економіку України та створити понад 85 тис. нових робочих місць, — прокоментував Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

Він додав, що закладені внутрішні інвестиції у агросектор матимуть мультиплікативний ефект і позитивно вплинуть на розвиток суміжних галузей економіки.

Так, на підтримку шляхом здешевлення кредитів закладено суму у розмірі 1,2 млрд грн. Це надасть доступ с/г виробникам до пільгових кредитів та зменшить їх вартість до 5%. Очікується, що сукупний обсяг залучених кредитних ресурсів складе 16,4 млрд грн.

На підтримку галузі тваринництва виділено 1 млрд грн. За результатами програми очікується введення в експлуатацію понад 100 тваринницьких ферм та комплексів, створення 1 700 додаткових робочих місць.

1 млрд грн залишився на компенсації по закупівлі техніки та обладнання вітчизняного виробництва Це збільшить обсяги реалізації вітчизняної техніки щонайменше на 15 % у 2020 році. Очікувані надходження податків і зборів у 2020 році від учасників програми та суміжних виробництв становитимуть близько 2 342,3 млн грн, з яких більше 550 млн грн – це податки на фонд оплати праці.

На програму розвитку фермерства та кооперативів заплановано спрямувати 400 млн грн. Підтримка за цим напрямом спрямована на збільшення кількості об’єктів місцевої переробки сільськогосподарської продукції, збільшенню рівня зайнятості сільського населення, підвищення рівня знань та вмінь сільського населення у провадженні сільськогосподарської діяльності.

На підтримку галузі садівництва, виноградарства та хмелярства — 400 млн грн. Очікується збільшення нових насаджень інтенсивного типу на площі понад 4,0 тис. га, збільшення продукції з високою доданою вартістю за рахунок будівництва об’єктів зі зберігання та переробки, нарощування експортного потенціалу, скорочення обсягів імпорту та створення нових робочих місць.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

1 липня 2020
Перед прийняттям закону 3556 про зменшення ставки ПДВ з 20 % до 14 % потрібно змоделювати весь виробничий ланцюг
Перед прийняттям закону 3556 про зменшення ставки ПДВ на низку аграрних товарів потрібно змоделювати весь виробничий ланцюг, щоб зрозуміти кому саме...
30 червня 2020
В парламенті готується до розгляду законопроєкт про зменшення розміру ПДВ для аграріїв з 20% до 14% 
На даний час в парламенті готується до розгляду ініціатива деяких депутатів щодо зменшення розміру ПДВ для аграріїв з наявних на сьогодні 20% до 14%...
30 червня 2020
Черговий раунд у боротьбі з тінню – у Верховній Раді зареєстровано законопроект про зменшення ставки ПДВ для агропродукції
За підрахунками фахівців аграрного ринку близько 40 % зернових в Україні реалізується за готівку, а різного штибу ділки завдяки «сірим...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...