Раді пропонують створити Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві
Раді пропонують створити Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві

Група народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді законопроєкт №3205 «Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві». Текст законопроєкту оприлюднено на офіційному сайті ВРУ.

Проєкт закону розроблено з метою підтримки малих і середніх суб’єктів підприємництва, включаючи фермерські господарства, шляхом часткового гарантування виконання зобов’язань таких суб’єктів перед фінансовими установами за кредитними договорами з метою створення умов для стабільного функціонування ринку землі та сільського господарства в Україні.

Законопроєктом передбачається надання можливості українцям вільно розпоряджатися своєю власністю, включно із землею та капіталом, та отримувати за розпорядження нею справедливу вартість шляхом зняття мораторію на обіг земель сільськогосподарського призначення. З метою створення умов для стабільного функціонування ринку землі та сільського господарства в Україні пропонується створити Фонд часткового гарантування кредитів в сільському господарстві.

Так, документом пропонується визначити особливості створення та діяльності Фонду, який є спеціалізованою небанківською фінансовою установою, що створюється державою в особі Кабінету міністрів, учасниками якої можуть бути, окрім держави, й інші юридичні особи.

Метою діяльності Фонду є підтримка малих і середніх суб’єктів підприємництва (у власності та/або користуванні яких перебувають землі сільськогосподарського призначення у обсягах, що не перевищують 500 га), що здійснюють первинне виробництво сільськогосподарської продукції шляхом гарантування виконання зобов’язань таких суб’єктів за кредитними договорами з метою створення умов для стабільного функціонування ринку землі та сільського господарства в Україні.

Завданням Фонду є надання часткових гарантій за кредитними зобов’язаннями малих і середніх суб’єктів підприємництва, що здійснюють діяльність у сільському господарстві. Статутний капітал Фонду формуватиметься за рахунок коштів державного бюджету та вкладів учасників Фонду.

Проєктом закону також визначаються органи управління Фонду, вид діяльності та джерела фінансування Фонду.

Прикінцевими положеннями проєкту закону передбачається внесення відповідних змін до Законів України «Про управління об’єктами державної власності» та «Про державну підтримку сільського господарства України»

Очікується, що прийняття цього законопроєкту покращить доступ малих і середніх суб’єктів господарювання, що здійснюють первинне виробництво сільськогосподарської продукції, до кредитних ресурсів, дозволить збільшити обсяг інвестицій в аграрний сектор економіки, підвищить конкурентоспроможність сільськогосподарської продукції та її якість.

Нагадаємо, 10 квітня арарний комітет підтримав законопроекти «Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві».

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

5 листопада 2020
У Мінекономіки озвучили терміни прийняття закону про Фонд часткового гарантування кредитів АПК
Верховна Рада може ухвалити закон про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві у 2021 році. Про це під час круглого столу...
9 травня 2020
Понад 60% всіх фермерів України не можуть отримати дешеві кредити у банку, — експерт
Дрібні фермери не можуть отримати дешеві кредити в банку. Про це зазначив колишній заступник міністра аграрної політики і продовольства України...
6 травня 2020
Фонд гарантування кредитів сприятиме виходу фермерів із тіні
У парламенті пропонують створити Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві. На думку експертів, це дозволить збільшити...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...