Набрали чинності законодавчі зміни на час карантину в Україні
Набрали чинності законодавчі зміни на час карантину в Україні

Набрали чинності закони № 530-ІХ та № 533-ІХ, які вносять зміни в деякі законодавчі акти, спрямовані на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби.

1. Законом № 530-IX зміни внесені до Податкового кодексу. 

Згідно з ними, тимчасово звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19).

Закон № 533-IX також вносить зміни до Податкового кодексу.

2. Так, за порушення податкового законодавства штрафні санкції не застосовуються.

Крім санкцій за:

– порушення вимог до договорів довгострокового страхування життя чи договорів страхування в межах недержавного пенсійного забезпечення, зокрема, страхування додаткової пенсії;

– відчуження майна, що перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу;

3. Встановлено мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок.

Крім документальних позапланових перевірок з підстав, визначених п.п. 78.1.8 п. 78.1 ст. 78 Кодексу.

Інформація про перенесення документальних планових перевірок, які відповідно до плану-графіку проведення планових документальних перевірок мали розпочатися у період з 18 березня по 31 травня 2020 року та на день набрання чинності Законом № 533-IX не були розпочаті, включається до оновленого плану-графіку, який оприлюднюється на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, до 30 березня 2020 року.

4. Річна декларація про майновий стан і доходи (далі — Декларація) за 2019 рік, визначена ст. 179 Кодексу, подається до 1 липня 2020 року.

Крім випадків передбачених розд. IV Кодексу, коли така Декларація може бути подана пізніше цього строку.

Фізична особа зобов'язана самостійно до 1 жовтня 2020 року сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену в поданій нею Декларації за 2019 рік.

5. Не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, та використовуються ними в господарській діяльності.

6. Об'єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, не є об'єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

При цьому платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (крім фізичних осіб), що відповідно до п.п. 266.7.5 п. 266.7 ст. 266 Кодексу подали податкову декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, мають право подати уточнюючу податкову декларацію, в якій відобразити зміни податкового зобов'язання за відповідні місяці.

Фізичним особам – платникам податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, перерахунок здійснюється контролюючим органом.

Зміни внесені до Закону № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

7. Фізичні особи — підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства тимчасово звільняються від нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

9. Платникам єдиного внеску не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню.

Протягом періодів:

–  з 1 березня по 31 березня 2020 року;

–  з 1 квітня по 30 квітня 2020 року.

10. Встановлено мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску.

Документальні перевірки, що були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершеними, зупиняються до 18 травня 2020 року.

Зміни внесені до законів № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг»  та № 129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг».

11. Відтерміновано застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі — РРО) та/або програмних РРО для фізичних осіб — підприємців — платників єдиного податку ІІ — ІV групи

Відтерміновано:

– до 1 серпня 2020 впровадження застосування програмних РРО;

– до 1 січня 2021 року застосування РРО та/або програмних РРО для окремих видів діяльності,

- до 1 квітня 2021 року запровадження обов'язкового використання РРО та/або програмних РРО для всіх платників єдиного податку ІІ — ІV групи.

12. Відтерміновано для фізичних осіб — підприємців — платників єдиного податку ІІ — ІV групи застосування санкцій, визначених п. 1 ст. 17 Закону № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Нагадаємо, що прийнято закон №3279-д «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», який передбачає податкові зміни на 2020 рік. 

Про те, як зміни у держбюджеті торкнуться АПК у 2020 році, читайте на AgroPolit.com за посиланням. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

17 квітня 2020
Зеленський підписав закон, який передбачає створення єдиного рахунку для сплати податків
Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження єдиного...
16 квітня 2020
Законопроект про національну інвентаризацію лісів готується до другого читання
Законопроект № 2379 «Про внесення змін до Лісового кодексу України щодо проведення національної інвентаризації лісів» щодо...
16 квітня 2020
Парламент готує до голосування законопроект про місцеве самоврядування, необхідний для проведення виборів
Верховна Рада України готує до розгляду у другому читанні законопроект № 2653 про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...