В Україні створять раду з продовольчої безпеки
В Україні створять раду з продовольчої безпеки

В Україні створять раду з продовольчої безпеки, яка, зокрема, займатиметься осіннью посівною. Про це заявив радник президента з питань економіки Олег Устенко, повідомляє УНІАН.

«Ми вже сьогодні повинні серйозно думати про те, як в рамках надзвичайної ситуації підготувати й забезпечити також і осінню посівну. У цьому процесі активно задіяні не тільки сільськогосподарські підприємства, а й суміжні галузі. Треба вносити добрива — значить важлива безперебійна робота українських хіміків. Важливо постачання палива. Важлива робота всієї логістичної системи в масштабах країни – все, що стосується питань, пов'язаних з роботою складів, транспортуванням вантажів і в одну, і в іншу сторону – і поля, і з полів», – заявив він.

Радник Зеленського також зазначив, що наразі національний пріоритет номер один в Україні – це боротьба з коронавірусом, однак після епідемії країна не повинна опинитися в ситуації продовольчої кризи.

Тому пріоритетом номер два у нинішніх умовах я назвав би захист продовольчої безпеки нашої країни. Від того, як йтимуть справи в АПК і забезпечують його галузях – реально буде залежати чи буде в нас хліб на столі в цьому і наступному році, – вважає радник президента.

У зв'язку з цим, за його словами, ініціюється створення оперативного координаційної ради під робочою назвою «Урожай 2020». В координаційну раду увійдуть представник Офісу президента, представники міністерства економіки, сам міністр економіки, який вже підтвердив свою участь в цьому форматі.

В цю ж координаційну рада мають увійти представники РНБО, тому що в поточних умовах це серйозний виклик для них теж. Сьогодні у нас вже є запити від профільних асоціацій хіміків та аграріїв, які готові надати своїх експертів, і ми будемо активно використовувати досвід і бачення фахівців, які в прямому і переносному сенсі працюють «в полях», і які можуть давати швидку зворотний зв'язок, – зазначив Устенко.

За його словами, в разі необхідності будуть залучені профільні фахівці інших міністерств і з регіонів.

Очевидно, що до вирішення багатьох завдань знадобиться залучати не тільки представників аграрного сектору, або хіміків, або представників сільськогосподарського машинобудування, але потрібні будуть фахівці з міністерства інфраструктури, потрібні будуть фахівці з силових відомств, якщо будуть порушуватися такого роду моменти. Можливо, будуть потрібні фахівці з міністерства фінансів, – заявив радник президента.

Устенко зазначає, що це перші посівні кампанії та перший урожай в історії незалежної України, які необхідно буде забезпечити в таких екстраординарних умовах.

Це реальна боротьба за стабільність на українському продовольчому ринку, а також за наш експорт. Тому, повинна бути комплексна злагоджена робота держави спільно з представниками критично важливих галузей. Завдання координаційної ради у тому, щоб оперативно реагувати на проблеми й нові виклики, – резюмував Устенко.

Нагадаємо, що продовольчій безпеці України ніщо не загрожує, а підстав для заборони експорту зернових немає. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

6 травня 2020
Україна приєднається до дискусій G20 про світову продовольчу безпеку
Україна готова приєднатися до дискусій великої двадцятки (G20) про світову продовольчу безпеку й продовжує експорт агропродукції...
15 квітня 2020
У березні рекордно здорожчали продукти харчування
У березні 2020 року в Україні значно зросли ціни на продукти харчування. Так, капуста та морква в середньому здорожчали на чверть, цибуля на 38%,...
15 квітня 2020
 Україна нарощуватиме агроекспорт, – Качка
Україна буде активно співпрацювати з іноземними державами щодо додаткових експортних поставок аграрної продукції для потреб продовольчої безпеки...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...