У владі прокоментували залишки зернових і загрозу продовольчої безпеки України
У владі прокоментували залишки зернових і загрозу продовольчої безпеки України

Продовольчій безпеці України ніщо не загрожує, а підстав для заборони експорту зернових немає. Про це повідомив голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський.

Він наголошує, що про це свідчать дані моніторингу аграрних ринків країни. І наводить деякі цифри по балансу пшениці поточного маркетингового року (липень-червень 2019-2020 років).

«Україна виробляє 28,3 млн т, а споживає близько 8 млн т. Станом на 1 квітня 2020 року ми експортували 17,7 млн т пшениці. Тому до кінця червня в нашому запасі близько 2,5 млн т пшениці для експорту», – пояснює він.

Аналогічна ситуація з іншими зерновими, зокрема кукурудзою, продовжує голова аграрного комітету Микола Сольський.

На внутрішньому ринку на 1 квітня доступно 8,5 млн т кукурудзи при потребі у внутрішньому споживанні до кінця поточного маркетингового року 1,8 млн т та та необхідності в перехідних залишках 1 млн т. Як результат – 5,7 млн т доступно для експорту протягом квітня-червня 2020 року», — пояснює він.

Те ж саме – з ячменем, стверджує Сольський, для експорту в квітні-червні доступно 0,7 млн т.

Україна не лише повністю забезпечує власні потреби в усіх соціально значущих продуктах харчування, а й є одним із провідних світових експортерів пшениці, кукурудзи, ячменю, сої», – нагадує Микола Сольський. Він пояснює, що за рахунок експорту аграрним сектором формується до 40% валютної виручки, що є одним із факторів стабілізації фінансового сектору, тому ніякого долара по 50!».

Нагадаємо, що уряд увів квотування на експорт гречки і Кабмін пропонуватиме Верховній Раді обнулити мито на сиру гречку до кінця маркетингового року. Крім того, в Україні створять раду з продовольчої безпеки.

Раніше генеральні директори ФАО, ВООЗ та СОТ Цюй Дун'юй, Тедрос Адхан Гебрейєсус і Роберту Азеведу зробили спільну заяву, у якій закликали країни дбайливо ставитися до виробників продуктів харчування, які формують продовольчу безпеку. Нагадаємо, що раніше ФАО  заявила, що дуже скоро світ може зіткнутись із продовольчою кризою, якщо необхідних заходів не буде вжито якнайшвидше. В організації прогнозують, що збої можна чекати в квітні-травні.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

6 квітня 2020
Тарифи на зерновози суттєво впали
Тарифи на автоперевезення сезонно опустилися на саме дно, однак нижче рівня минулого року. Про це повідомив засновник...
5 квітня 2020
У квітні-травні можливі збої поставок продовольства, – ФАО
Збої у глобальних ланцюжках поставок продовольства можуть відбутися вже в квітні-травні 2020 року. Про це заявили в ФАО (Продовольчій і...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...