Качка Т.
Тарас Качка

В умовах карантину 5 ключових стратегій уряду назвав торговий представник України, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Качка. У інтерв’ю ZN.ua  він дав пояснення ряду уже вчинених кроків та озвучив наступні заплановані.

1.Національна поліція, Прикордонна служба та Держмитслужба діють для недопущення експорту за кордон засобів особистого захисту, вироблених в Україні.

«Я отримую дуже багато інформації про те, що ефективність дій наших правоохоронних органів і Держпродспоживслужби є дуже високою. Заборона на експорт цих товарів виконується досить чітко», – сказав Качка.

2.Виробникам спирту заборонено експорт до кінця карантину.

Наприклад, у сусідній Польщі виник дефіцит спирту, оскільки з нього виготовляють антисептики. Хоча польська індустрія виробництва спирту і алкогольних напоїв теж дуже потужна… схвалений закон України щодо протидії поширенню коронавірусу передбачає звільнення від імпортних мит і податку на додану вартість певної продукції. Це, в тому числі і антисептики, і спирт».

3.Діалог між «Укрзалізницею» та портами про можливості забезпечення експорту для українських виробників по ряду товарів.

Це, в принципі, виклик для всіх експортоорієнтованих галузей — у тому числі зернової, металургійної. Це питання спроможності «Укрзалізниці» доставити продукцію до портів, а портів — переробити всю цю продукцію. Ці проблеми виникають регулярно, але єдиний спосіб їх урегулювання — постійний діалог. Між виробниками, залізницею, портами. І уряд намагається забезпечити цей діалог. Позиції, які висловлюють галузеві асоціації, уряд бере до уваги, намагаючись знайти певний механізм. А цей механізм готує налагодження логістики: це постійний діалог; потрібно розуміти, що відбувається щодня — по певних категоріях товарів, тарифах, виробниках».

4.Визначення необхідних та можливих об’ємів аграрного експорту для збереження нацбезпеки.

Тут і товари, якими ми годуємо весь світ — соняшникова олія, кукурудза. І товари, які ми дуже багато експортуємо, але стосовно яких маємо бути завжди й дуже обережними, — це пшениця. Особливо продовольча. Бо це стосується як міжнародної продовольчої безпеки, так і власне української. Тому в нас ведуться постійні діалоги з галуззю, щоб успіх нашої пшениці за кордоном не призвів до нестачі в Україні… Україна є важливим гравцем, який забезпечує продовольчу безпеку — не тільки свою власну, а й інших регіонів: Африки, Близького Сходу, по деяких сегментах — Китаю, Європейського Союзу, де ми є дуже великим постачальником продукції, без якої європейське сільське господарство не втримається».

5.Збільшення імпорту продукції, якої бракує в Україні.

Є ринки, де ми залежимо від імпорту, — наприклад, як це не дивно, гречка. Тут ми маємо негативну тенденцію зменшення посівних площ в Україні. Це пов'язано зі зміною клімату та структури українського сільського господарства. Посіви гречки мігрують у сприятливіші регіони. Тому в нас зростає частка імпорту в такому товарі як улюблена українцями гречка. І тому, щоб у нашого споживача був доступ до цього товару, нам важливо забезпечити більше його імпорту».

Нагадаємо, парламент ухвалив пакет законів для підтримки бізнесу в час карантину. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

11 грудня 2020
Угода про асоціацію з ЄС поширює на Україну всі ключові директиви у сфері захисту довкілля
Угода про асоціацію з ЄС поширює на Україну усі ключові директиви у сфері захисту довкілля. Про це заявив торговий представник, заступник...
12 липня 2020
Україні політично вигідно заборонити хлорпірифос, – Тарас Качка
Рішення про введення в Україні заборони на хлорпірифос і хлорпірифос-метил політично прийнято. Про це розповів заступник міністра розвитку...
15 квітня 2020
Коронавірус-2020 та харчова безпека: чи буде Україна з продовольством, а бізнес із гривнею
У період карантину через загрозу та поширення коронавірусу, як в Україні, так і у світі постало питання продовольчої безпеки. В умовах зміни політики...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...