Яких викликів чекати пасічникам через коронавірус, – експерт
Яких викликів чекати пасічникам через коронавірус, – експерт

Україну чекає дефіцит племінних бджоломаток через коронавірус: у зв'язку з пандемією коронавірусу, надходження в Україну бджоломаток з інших країн є проблематичним. Про це Kurkul.com повідомив бджоляр та співвласник ТМ «Знатний Мед» Валерій Курейко. 

«У цьому сезоні може виникнути дефіцит племінних бджоломаток породи бакфакст, карніка та італійської породи. З іншого боку, європейські породи у нас ніколи не відігравали ключової ролі, адже в Україні переважають місцеві породи — перш за все, Українська степова, в окремих регіонах України також поширені Поліська бджола і Карпатка», — зазначає Валерій Курейко.

Експерт також інформує, що на пасіках 80-90% бджолосімей перезимували добре, нині практично у всіх вуликах є від 1 до 4 рамок розплоду, активно йде розвиток.

«Навіть постійна зміна температури у березні не вплине на зростання бджолосімей. Такий змінний температурний режим спостерігається в Україні останні три роки, і бджоли місцевої популяції вже адаптувалися», — вважає Валерій Курейко.

За словами експерта, особливістю цього року є рання весна, цвітіння медоносів почалося на 3-4 тижні раніше, ніж зазвичай.

Наприклад, в Київській області акація зазвичай зацвітає у кінці травня — на початку червня, але в цьому році вона може зацвісти вже 1-5 травня. Дуже важливо, щоб на той час бджолосім'ї були вже досить сильними для повноцінного збору нектару з акації та інших весняних медоносів, — каже Валерій Курейко.

Оцінюючи ситуацію з бджолопакетами в цілому, пасічник зазначає:

В Україні щорічно формується і продається до 500 тис. бджолопакетів. З них до 2/3 від загальної кількості йде на відновлення загиблих взимку сімей і близько 1/3 — на розвиток пасіки.

 Нагадаємо, що Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства (МЕРТ) планує щомісячно проводити зустрічі з представниками галузі бджільництва, на якому планують обговорювати проблематику галузі, шукати консолідовані рішення й розвивати цей напрям аграрного сектора.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

26 травня 2020
Уряд уперше запровадив державну підтримку пасічників, – МЕРТ
Кабінет міністрів ухвалив зміни до постанови №107, якими визначено напрями та механізми надання державної підтримки розвитку тваринництва та...
7 травня 2020
Комунікація між пасічниками та аграріями допоможе уникнути отруєння бджіл, – Мінекономіки
Для попередження отруєння бджіл та обов’язкової комунікації між пасічниками та агровиробниками ще наприкінці квітня 2020 року були визначені...
15 квітня 2020
Коронавірус-2020 та харчова безпека: чи буде Україна з продовольством, а бізнес із гривнею
У період карантину через загрозу та поширення коронавірусу, як в Україні, так і у світі постало питання продовольчої безпеки. В умовах зміни політики...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...