У Раді з’явився законопроєкт, мета якого – підтримка малих і середніх фермерів
У Раді з’явився законопроєкт, мета якого – підтримка малих і середніх фермерів

У парламенті зареєстровано законопроект №3205 «Про Фонд часткового гарантування кредитів в сільському господарстві», який має на меті підтримку малих і середніх фермерських господарств», мета якого — підтримка малих і середніх фермерських господарств. Про це повідомляє АgroРolit.com.

У пояснювальній записці до нього йдеться, що за даними Національного банку України, станом на 01.11.2019 р. кредити, надані у сільське господарство, становлять понад 63,5 млрд гривень. Водночас середньозважена ставка за користування кредитами складає  16,5% річних.

До того ж, за даними суб’єктів господарювання, при зверненні до банків, відсотки за користування кредитами для підприємств малого та середнього бізнесу становлять у середньому 22-24% річних, тоді як для інших підприємств вони складають близько 17-19% річних.

Найбільші обсяги кредитів залучаються такими підприємствами на короткострокову перспективу (до 12 місяців) для покриття своїх поточних витрат. Відсутність довгих кредитів, а також предмету застави та історії кредитування, позбавляє можливості малі та середні підприємства здійснювати інвестиції у сільське господарство.

Одним із шляхів вирішення проблем, які спостерігаються за кредитування аграрного сектору (високі процентні ставки, відсутність предмету застави), а також гарантування ризиків неповернення кредитів є створення Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві (далі – Фонд), що дозволить покращити доступ малих та середніх суб’єктів господарювання агропромислового комплексу до банківських кредитів, зменшивши вартість їх залучення, а також мінімізувати ризики можливого неповернення кредитів, – зазначили автори законопроєкту.

Проєктом Закону розроблено з метою підтримки малих та середніх суб’єктів підприємництва, включаючи фермерські господарства, шляхом часткового гарантування виконання зобов’язань таких суб’єктів перед фінансовими установами за кредитними договорами з метою створення умов для стабільного функціонування ринку землі та сільського господарства в Україні.

Законопроєктом передбачається надання можливості українцям вільно розпоряджатися своєю власністю, включно із землею та капіталом, та отримувати за розпорядження нею справедливу вартість шляхом зняття мораторію на обіг земель сільськогосподарського призначення. З метою створення умов для стабільного функціонування ринку землі та сільського господарства в Україні пропонується створити Фонд часткового гарантування кредитів в сільському господарстві, — ідеться у пояснювальній записці.

Метою діяльності Фонду є підтримки малих і середніх суб’єктів підприємництва (у власності та/або користуванні яких перебувають землі сільськогосподарського призначення у обсягах, що не перевищують                       500 гектарів), котрі здійснюють первинне виробництво сільськогосподарської продукції шляхом гарантування виконання зобов’язань таких суб’єктів за кредитними договорами з метою створення умов для стабільного функціонування ринку землі та сільського господарства в Україні.

Завданням Фонду є надання часткових гарантій за кредитними зобов’язаннями малих і

Проєктом Закону також визначаються органи управління Фонду, вид діяльності та джерела фінансування Фонду.

Авторами законопроекту є група депутатів партії «Слуга народу»: Чорноморов А.О, Салійчук О.В., Нагаєвський А.С., Шол М.В., Грищенко Т. М., Кириченко М.О., Соломчук Д.В., Бунін С.В., Тимофійчку В.Я., Тарасов О.С.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

13 березня 2020
Посадовці Мін'юсту вимагали хабар у фермера за призначення на посаду директора одного із державних сільгосппідприємств
Співробітники Служби безпеки України у межах протидії високопосадовій корупції викрили керівників структурних підрозділів Міністерства юстиції та...
21 січня 2020
Ринок землі: закон про землю має виростити середній аграрний клас, а не земельних рантьє – заява
Законопроект про ринок землі та загалом земельна реформа в Україні мають запускатися у такому вигляді, щоб результатом стала поява великої кількості...
30 липня 2018
Якими програмами можуть скористатися малі та середні аграрії – Німецько-український фонд
Німецько-український фонд  (НУФ) пропонує чотири основні програми для розвитку малого і середнього бізнесу в Україні: програму...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...