Мінекономіки оцінює площу державних сільгоспугідь у 650 тис. га
Мінекономіки оцінює площу державних сільгоспугідь у 650 тис. га

Площа державних сільгоспугідь, згідно із на 95% завершеною інвентаризацією держземель різних форм і підпорядкування, становить 700 тис. га за документацією, проте в Держгеокадастрі, відповідно до очікувань Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, вона становитиме близько 650 тис. га. Про це на нараді з керівниками держпідприємств повідомив заступник міністра Тарас Висоцький, передає Інтерфакс.

«Інвентаризація триває: на 95% вона завершена, до 1 серпня буде завершена на 100%», — сказав він на нараді з керівниками держпідприємств.

Висоцький уточнив, що, згідно з даними Держстату України, площа державних земель різних форм і підпорядкування становить 2,34 млн га, однак якщо подивитися на реальну документацію управлінь земельними ресурсами та інших органів, то вона становить 1,62 млн га, а зафіксована в Держгеокадастрі — 1,08 млн га, зокрема 510 тис. сільгоспугідь.

Інвентаризація завершується, кінцева цифра (сільгоспугідь — ІФ) буде близько 650 тис. га, — спрогнозував заступник міністра.

Він додав, що паралельно відбувається інвентаризація земель Лісового фонду України, яких за статистикою — 1,33 млн га, за документацією — 680 тис. га, а в кадастрі — 480 тис. га.

Як уточнив Висоцький, серед найбільших органів управління сільгоспземлями — Національна академія аграрних наук України: за даними статистики, їх 400 тис. га, за документацією — 385 тис. га, з яких внесено до кадастрів 288 тис. га, зокрема сільгоспземель — 251 тис. га.

За його словами, в управлінні Мінекономіки з урахуванням приєднання до нього Мінагрополітики було 252 держпідприємства, з них 154 вже передано Фонду держмайна України. За документами площа земель цих підприємств — 275 тис. га, з них у кадастрі — 189 тис. га, зокрема 110 тис. га сільгоспугідь.

Висоцький додав, що ще одним великим органом управління є Міністерство освіти та науки, в якого підприємств більше, ніж у НААНУ і Мінекономіки разом узятих, — 317, але площі їх менші. У підприємств МОН найменші розбіжності між даними, уточнив заступник міністра.

У нас є очікування, що держпідприємства мають приносити той самий прибуток з 1 га землі, який приносить оренда: на сьогодні це 3 тис. грн з 1 га, — наголосив на нараді міністр Тимофій Милованов.

Водночас він зазначив: якщо такого результату не буде досягнуто, то будуть відповідні наслідки — розслідування спільно з правоохоронними органами.

Нагадаємо, навесні 2020 року уряд здійснить перезйомку території України у хорошій якості для формування якісних земельних кадастрів.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 березня 2020
У 2020 році прогнозують спад обсягів сільгоспвиробництва
За прогнозом науковців Інституту аграрної економіки, у 2020 р. обсяги виробництва сільськогосподарської продукції в Україні зменшаться проти...
5 лютого 2020
Парламент ухвалив у першому читанні законопроект про інвентаризацію лісів
Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроект № 2379 «Про внесення змін до Лісового кодексу України щодо проведення...
14 січня 2020
У 2020 році інвентаризують 200 тис. га землі, – Держгеокадастр
До кінця 2020 року в на території України планують інвентаризувати 200 тис. га землі. Про необхідність провести перевірку, чи площі землі у кадастрах...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...