Надходження молока на переробку скоротилося майже на 10%
Надходження молока на переробку скоротилося майже на 10%

Протягом 2019 року на переробні підприємства України надійшло 3,8 млн тонн молока, що на 9,1% менше, ніж у 2018 році. Про це, з посиланням на Державну службу статистики України, повідомляє аналітичний відділ Асоціації виробників молока.

«Загалом минулорічний дефіцит сировинного молока склав 379,2 тис. тонн, в перерахунку на молоко встановленої базисної жирності. Загальне скорочення виробництва молока в минулому році прямо відобразилось на об’ємах його надходження на переробні підприємства. Попит значно перевищив пропозицію, а дефіцит молока під кінець року тільки наростав», – каже аналітик АВМ Володимир Андрієць.

Так, у 2019 році від сільськогосподарських підприємств на переробку надійшло 2,61 млн тонн, що на 108,8 тис. тонн або 4% менше, ніж за аналогічний період попереднього року. На 21%, а це 237,3 тис тонн, скоротилося надходження сировини від населення і склало всього 851,1 тис. тонн. Надходження молока на давальницьких засадах – 318,1 тис. тонн, а це 8% менше. Надходження сировини з власного виробництва скоротилося до 20,4 тис. тонн, що на 18,1% менше, порівняно з попереднім звітним періодом.

Найбільшого фактичного дефіциту молока зазнали переробні підприємства Сумщини – 51,4 тис. тонн, Полтавщини – 30,4 тис. тонн, Київщини – 12 тис. тонн, Житомирщини – 10,9 тис. тонн, Миколаївщини – 10,4 тис. тонн, Чернігівщини – 8,9 тис. тонн, Тернопільщини – 8,4 тис. тонн, порівняно з минулим роком. Збільшилися поставки сировини у переробну промисловість всього шість регіонів країни: Львівщина – на 37,6%, Хмельниччина – на 17,7%, Херсонщина – на 7,4%, Івано-Франківщина – 3,5%, Черкащина – 2,7% та Рівненщина – 2,2%.

Наймасштабніших втрат переробка зазнала внаслідок падіння надходжень молока саме від населення. Обсяги скорочення по окремих областях просто вражають. Так, у Полтавській області воно впало на 62,5%, Чернігівській – на 53%, Тернопільській, Сумській, Херсонській, Рівненській, Львівській, Запорізькій та Дніпропетровській – в межах 25-35% . І лише в Київській та Вінницькій областях селяни спромоглися наростити надходження сировини на переробку в межах на 10,9 та 1,5% відповідно, – коментує аналітик.

За його словами підсумки року невтішні для операторів переробного сектору. Дефіцит молока посилює попит та утримує ціни на досить високих рівнях навіть в сезон зміни цінових трендів.

Це не дивно, оскільки такий дефіцит молока у 2019 році забезпечує цілорічну роботу п’яти молокозаводів середньої потужності. За попередніми прогнозами у поточному році виробництво сировинного молока надалі буде знижуватися і це буде знову більш вираженим серед населення, – каже фахівець.

Нагадаємо, що у 2020 році в Україні молочні господарства планують ввести в експлуатацію 58 об'єктів у галузі скотарства загальною потужністю понад понад 22 тис. голів ВРХ.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

6 квітня 2020
Експерт прогнозує глобальну кризу для молочного бізнесу
У 2020 році попит на молоко та молочну продукцію суттєво зменшиться через світову кризу та пандемію коронавірусу. Також на ринок молока негативно...
19 лютого 2020
На Полтавщині відкрили молокопереробний завод
У селі Сагайдаки Шишацького району  відкрили молокопереробного міні-завода ФГ «Ромашка». Про це повідомлє прес-служба...
7 лютого 2020
Закупівельні ціни на молоко пропонують і далі зменшувати
Закупівельні ціни на молоко потрібно й надалі знижувати, попри те, що на початок лютого вони лишилися незмінними. Про це повідомляє прес-служба...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...