В Україні імпорт насіння майже в 34 рази перевищує експорт
В Україні імпорт насіння майже в 34 рази перевищує експорт

Збільшення імпорту насіннєвого матеріалу в 2019 році було зумовлене підвищенням попиту з боку агрохолдингів. Про це повідомляє прес-служба Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» з посиланням на доктора економічних наук Олександра Захарчука.

Зокрема, за січень-листопад 2019 року Україна імпортувала 32,5 тис. т насіння зернових і 42 тис. т насіння олійних культур на загальну суму $427,8 млн. Це майже в 34 рази перевищує обсяги вітчизняного експорту насіннєвого матеріалу в $12,7 млн за відповідний період.

«Тенденція до збільшення імпорту насіннєвого матеріалу, яка спостерігається в Україні з 2015 року і збереглася минулого року, є результатом різкого підвищення попиту внаслідок збільшення його споживання холдинговими компаніями та великими і середніми товаровиробниками», — цитує прес-служба Захарчука.

При цьому, відзначає експерт, більшість іноземних насіннєвих компаній побудували свої заводи на території України, де здійснюють продаж насіння українським товаровиробникам, не завозячи його з-за кордону.

У 2019 році левову частку (90%) імпорту зернових культур в Україну становило насіння кукурудзи — 29,4 тис. т. Насінної пшениці закупили за кордоном 1,9 тис. т.

В імпорті насіння олійних культур соняшник припадає 70%. Його поставки становили 29,6 тис. т.

Також Україна закупила 9,1 тис. т насіння ріпаку та 1,1 тис. т сої. Крім того, зберігається тенденція до збільшення імпорту насіння цукрових буряків та овочів.

За січень-листопад 2019 року закуплено майже 600 т насіння цукрових буряків на $18,3 млн. Цей обсяг насіння дозволяє засіяти майже всі наявні площі під цукровим буряком в Україні. Імпорт насіння овочів у вартісному вимірі збільшився порівняно з 2018 роком на 1,6% і становив $22,7 млн. Також збільшуються закупівлі насіння нішевих культур, зокрема, сорго, льону, гірчиці, — сказано в повідомленні.

Порівняно з попереднім роком ціни на імпортні насіння соняшнику в 2019 році зменшилися більш ніж на $1000.

«За 1 т насіннєвого матеріалу треба було заплатити $7573 проти $8643 у 2018 році, тобто на 12,4% менше», — йдеться в повідомленні.

За 11 місяців 2019 року ціни на гібридну кукурудзу зросли на 1,8% — до $4023 за т, на сою також збільшилися (+21,7%) — до $1848, на ріпак зросли на 18,2% — до $4063.

Таким чином, зростання вартості імпорту відбувається також і за рахунок збільшення цін на імпортоване насіння, які і так в кілька разів вищі, ніж на вітчизняні насіння, — підсумував Захарчук.

Нагадаємо, в Україні запустять електронний кабінет користувача для сертифікації насіннєвого матеріалу.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

17 квітня 2020
УЗА звернулася в Кабмін з проханням ліквідувати монополію на ринку сертифікації насіння
Українська зернова асоціація звернулася до уряду та Міністерства економіки, торгівлі та сільського господарства з проханням ініціювати зміни до...
13 квітня 2020
Україна може стати лідером на насіннєвому ринку у світі, – експерт
У найближчі роки «зірками» насіннєвого ринку стане пшениця, кукурудза, соняшник, канола та овочі. Україна має всі шанси запропонувати й...
13 березня 2020
В Україні спростять процедуру реєстрації насіння
Мінекономіки підтримує зміни, ініційовані профільними асоціаціями до Закону України «Про охорону прав на сорти рослин» та Закону України...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...