В Раді спробують прискорити розгляд правок до законопроекту 2178-10 про відкритий ринок землі
В Раді спробують прискорити розгляд правок до законопроекту 2178-10 про відкритий ринок землі

Депутати з фракції «Слуга народу» прогнозують, що розгляд у другому читанні законопроекту про ринок землі триватиме три – п'ять пленарних тижнів, якщо вони не домовляться з опозицією.

Про це журналістам в кулуарах Ради сказав перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко, повідомляє «Укрінформ».

Зокрема, на запитання, на скільки може розтягнутися розгляд поправок до земельного законопроєкту, Корнієнко сказав: «Ми вчора рахували, приблизно – від трьох до п'яти пленарних тижнів може розтягнутися».

Водночас депутат додав, що «ми не можемо зараз в умовах, в яких знаходиться Україна, дозволити собі два-три місяці розглядати один законопроєкт».

Як стало відомо AgroPolit.com з власних джерел, представники партії «Слуга Народу» спробують домовитися з ОПЗЖ та «Батьківщиною» про скорочення термінів розгляду правок.

Варто зауважити, що попередня домовленість з ОПЗж вже існувала. Як пояснив наш співрозмовник в Раді, лідери правлячої партії «Слуга народу» та керівники «Опозиційна платформа За життя» (ОПЗЖ) торгуються за голоси ОПЗЖ у голосуванні за земельний законопроект 2178-10 в обмін на збереження землі компаніям з іноземним капіталом.

ОПЗЖ частково проголосує за земельний закон, якщо їй дозволять з голосу внести у сесійній залі поправку про перепродаж первинного права продажу землі. Це право дозволить агрокомпаніям з іноземним капіталом продавати наявний земельний банк «своїм людям», і таким чином зберегтися на українському ринку та залишити свій земельний банк. Насправді – це норма, яку лобіює значна частина великого агробізнесу, який сьогодні має у своєму статутному капіталі іноземний капітал. Хоча її «замовником» зараз є лише одна бізнес-група», – говорить джерело.

У разі погодження внести таку поправку з голосу в залі, каже співрозмовник, від ОПЗЖ може бути 16 голосів.

Ми ведемо переговори з нашими колегами, намагаємося достукатися до їх свідомості. Але ми вчора побачили, що з фракції «Батьківщина» і з фракції «Опозиційна платформа – За життя», в принципі, така йде технологія, що кожен депутат зачитує своє правки і, фактично, 60 депутатів з ОПЗЖ і близько 20 в "Батьківщині"... тобто 80 виступів ми точно маємо послухати... і 80 разів пан Сольський (голова Комітету з аграрної і земельної політики – ред.) має сказати, що правка відхилена», – зазначив Корнієнко.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

20 лютого 2020
У парламенті розглянули тисячу поправок до земельного законопроекту
У Верховній Раді в ході розгляду у сесійній залі законопроекту № 2178-10, який має відкрити ринок землі в Україні депутати розглянули 1 тисячу...
19 лютого 2020
Депутати розглянули півтисячі правок до земельного законопроекту
Депутати Верховної Ради України розглянули 500 правок до земельного законопроекту у сесійній залі. Обговорення законопроекту № 2178-10 триває. ...
18 лютого 2020
У парламенті готують додаткові законопроекти про повноваження ОТГ на землі, – Сольський
У Верховній Раді України готують додаткові законопроекти, які визначатимуть повноваження ОТГ у розпорядженні землею. Про це розповів голова комітету...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...