У парламенті знайшли спосіб, як зберегти землю агрохолдингам з іноземним капіталом
У парламенті знайшли спосіб, як зберегти землю агрохолдингам з іноземним капіталом

У Раді наразі обговорюють варіант, як зберегти землю агрокомпаніям із іноземними інвестиціями. Про це повідомило джерело AgroPolit.com у Офісі президента та керівництві парламенту.

Наша джерело пояснило, що лідери правлячої партії «Слуга народу» та керівники «Опозиційна платформа За життя» (ОПЗЖ) наразі торгуються за голоси ОПЗЖ у голосуванні за земельний законопроект 2178-10 в обмін на збереження землі компаніям з іноземним капіталом.

«ОПЗЖ частково проголосує за земельний закон, якщо її дозволять з голосу внести у сесійній залі поправку про перепродаж первинного права продажу землі. Це право дозволить агрокомпаніям з іноземним капіталом продавати наявний земельний банк «своїм людям», і таким чином зберегтися на українському ринку та залишити свій земельний банк. Насправді – це норма, яку лобіює значна частина великого агробізнесу, який сьогодні має у своєму статутному капіталі іноземний капітал. Хоча її «замовником» зараз є лише одна бізнес-група», – говорить джерело.

У разі погодження внести таку поправку з голосу в залі, каже співрозмовник, від ОПЗЖ може бути 16 голосів.

А далі під законом в такому разі підпишеться 5 (можливо, й більше) нардепів від депутатської групи «Веревський&Богдан» – «Довіра», пояснює інше джерело.

Крім того, наразі тривають перемовини і з «групою Коломойського» зі «Слугою народу», яких вмовляють підтримати сьогоднішнє рішення фракції.

Нагадаємо, що у присутності президента Володимира Зеленського «слуги» вирішили, що якщо 2/3 депутатів виступає за голосування земельного законопроекту 2178-10, то це рішення автоматично стає обов’язковим для виконання всіх. Після тестового голосування в присутності Зеленського, голоси «за» ранком віддали 2/3 «слуг», але лідер групи Коломойського Олександр Дубінський на ремарку керівників фракції, що вони мають виконати рішення фракції, відповів: «Подивимось».

Нагадаємо, що представники «Батьківщини» спільно зі «Слугою народу» тримають в облозі трибуну: перші, аби не дати проголосувати за землю, інші навпаки, щоби дозволити.

Раніше повідомлялося, що за землю потенційно є вже 240 голосів.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...