В Україні немає передумов для пандемії пташиного грипу, – Держпродспоживслужба
В Україні немає передумов для пандемії пташиного грипу, – Держпродспоживслужба

Сьогодні в Україні відсутні підстави для виникнення пандемії пташиного грипу. Епізоотична ситуація є стабільною, жодного випадку захворювання серед людей зафіксовано не було. Але актуальним залишається питання профілактики пташиного грипу. Про це повідомила прес-служба Держпродспоживслужби.

Контролери радять українцям купувати продукцію птахівництва лише у місцях санкціонованої торгівлі. Таке м'ясо птиці є цілком безпечним, додають у Держпродспоживслужбі.

«У даний період, як і в інші періоди, купувати продукцію слід у санкціонованих місцях продажу та не купувати продукцію на стихійних ринках тощо», – наголосили фахівці.

Готувати продукцію птахівництва потрібно дотримуючись певних правил. Жодного випадку захворювання на грип птиці унаслідок споживання належно приготованої курятини досі зафіксовано не було, додають фахівці.

У регіонах, не охоплених грипом птиці, звичного готування продукції птахівництва з дотриманням правил гігієни цілком достатньо. У зонах, уражених грипом птиці, теплова обробка продукції птахівництва (так, щоб не залишалося непроварених, непросмажених частин, щоб яйця були зварені «накруто» тощо) означає безпечну їжу, – розповіли контролери.

Таким чином, вірус пташиного грипу руйнується від високої температури, інформують у Держпродспоживслужбі.

Звичайне готування їжі, коли будь-яка її частина прогрівається принаймні до 70°C, гарантовано знищує вірус. Треба також дбати, щоби приготована їжа не контактувала з сировинними продуктами; ті, хто готує її, мають дбайливо мити руки (досить звичайного мила й води), тримати чистими й дезінфікувати поверхні, на яких обробляється сира продукція птахівництва, – кажуть контролери.

Про мінімізацію ризиків занесення грипу птиці повинні дбати також власники птахогосподарств та особистих селянських господарств, кажуть у Держпродспоживслужбі.

Так, птахофабрики повинні дотримуватися вимог Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці та «Ветеринарно-санітарних правил для птахівницьких господарств і вимог до їх проектування».

Щодо особистих селянських господарств, вони повинні дотримуватися «Ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці в особистих селянських господарствах», зокрема:

- при вході у приміщення (вольєр), де утримується птиця, необхідно обладнати дезкилимки та щоденно їх заливати дезрозчином;

– щоденно проводити клінічний огляд птиці;

– перед входом та виходом у приміщення (вольєр), де утримується птиця, переодягатися;

– мінімізувати у даний період контакт з птицею;

– птицю утримувати ізольовано (у закритих приміщеннях, критих вольєрах тощо);

– не допускати вільного вигулу на вигонах, водоймищах тощо;

– не допускати контакту домашньої птиці з синантропною та особливо з дикою перелітною птицею;

– проводити ретельну очистку пташника (2-3 рази на тиждень), побілку стін та сідал;

– інформувати негайно державні установи ветеринарної медицини про захворювання птиці, її загибель (вимушений забій) або невластиву поведінку.

Тим, хто працює з птахами, рекомендовано користуватися захисним одягом та дотримуватися особистої гігієни, – радять фахівці.

Контролери також закликали українців повідомляти про факти знаходження мертвих птахів територіальні органи Держпродспоживслужби.

Нагадаємо, що в Україні потрібно довести до кінця та закріпити принцип зонування щодо пташиного грипу. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

8 грудня 2020
На Миколаївщині село закрили на карантин через пташиний грип
Село Кандибине на Миколаївщині село закрили на карантин через пташиний грипп. Затверджено план з ліквідації захворювання, який містить в собі...
19 лютого 2020
Кабмін оголосив переможця конкурсу на посаду першого заступника Держпродспоживслужби – досьє
Після засідання уряду стало відомо ім’я переможця на посаду першого заступника голови Держпродспоживслужби – це Владислава Хижняк. У...
30 січня 2020
В Україні необхідно закріпити принцип зонування щодо пташиного грипу, — Тарас Качка
В Україні потрібно довести до кінця та закріпити принцип зонування щодо пташиного грипу. Про це у блозі повідомив заступник міністра розвитку...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...