Україна приєднається до переговорів про скорочення субсидій для агробізнесу в межах СОТ, — Мінекономіки
Україна приєднається до переговорів про скорочення субсидій для агробізнесу в межах СОТ, — Мінекономіки

Україна приєднується до зусиль провідних експортерів сільськогосподарської продукції щодо зменшення внутрішніх субсидій серед країн-членів Світової організації торгівлі (СОТ).
Про це йшлося під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі (Швейцарія) на засіданні міністрів країн – членів Кернської групи, передає прес-служба Мінекономіки.

Як повідомляється, 23 січня відбулось 41-ше засідання міністрів країн – членів Кернської групи, присвячене питанню досягнення прогресу в поточних переговорах СОТ щодо сільського господарства. Вперше Україна взяла участь у засіданні в статусі спостерігача у Кернській групі.

Кернська група об’єднує 19 провідних країн – експортерів сільськогосподарської продукції, на які припадає понад 25% світового аграрного експорту та які виступають за лібералізацію торгівлі в переговорах поточного (Дохійського) раунду в частині питань, котрі стосуються сільського господарства.

«Члени Групи підтвердили свою відданість фундаментальним реформам, спрямованим на створення рівних умов на світових ринках для торгівлі сільськогосподарською продукцією, а також висловили  готовність бути драйверами в переговорах щодо сільського господарства під час конференції міністрів СОТ (червень 2020 року)», — йдеться у повідомленні.

У Мінекономіки зазначають, що Україна, яка є експортером сільськогосподарської продукції, з огляду на спільність інтересів стосовно необхідності перегляду поточних правил міжнародної торгівлі та подальшої її лібералізації шляхом зниження торговельних бар’єрів, підтримує ініціативи Кернської групи.

Вирішення проблем в торгівлі сільськогосподарською продукцією — ключ до подолання кризи СОТ. Ми поділяємо позицію держав-учасниць Кернської групи і раді, що члени групи підтвердили наш статус спостерігача», — сказав Тимофій Милованов у своєму зверненні до учасників засідання.

Він також наголосив, що зменшення обсягу шкідливих для торгівлі субсидій — в інтересах України, тож наша країна приєднується до зусиль Кернської групи в просуванні цього питання у порядку денному СОТ.

За результатами зустрічі було схвалено заяву Групи, в якій привернуто увагу до стрімкого зростання на глобальному рівні внутрішньої підтримки, яка спотворює торгівлю, та запропоновано започаткувати переговори з метою укладення багатосторонньої домовленості щодо обмеження та подальшого зменшення принаймні наполовину до 2030 року поточної суми глобальної внутрішньої підтримки сільського господарства, що заважає торгівлі та виробництву.

Нагадаємо, при вступі до СОТ Україна зобов’язалась не використовувати експортні субсидії та спеціальні захисні заходи, суттєво обмежила внутрішню підтримку у сільському господарстві, взявши зобов’язання щодо de minimis на рівні розвинених країн – 5% та на сьогодні має одну з найнижчих середньоарифметичних зв’язаних ставок ввізного мита на сільськогосподарські товари серед членів СОТ (11,1%).

Раніше Тимофій Милованов розповів про чотири програми підтримки інвесторів.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

9 квітня 2020
Україна отримала 11,5 місяця для виконання рекомендацій та постанов Органу врегулювання суперечок СОТ
8 квітня 2020 року на сайті Світової організації торгівлі (СОТ) опубліковано звіт арбітра щодо розумного терміну часу для виконання рекомендацій та...
5 лютого 2020
Україна виграла у СОТ апеляцію у справі про заборону експорту українських вагонів до Росії
Україна виграла у СОТ апеляцію у справі про заборону експорту українських вагонів та залізничного обладнання до Росії. Про це на своїй сторінці у...
3 лютого 2020
Гончарук повідомив, чи розділятимуть Мінекономіки
Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України поки не розділятимуть на окремі відомства. Щодо цього питання тривають...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...