15 січня 2020, 16:00, Фінанси

Назвали два варіанти вирішення питання китайського кредиту ДПЗКУ

Китайська сторона та уряд Китаю налаштовані на розвиток відносин з Україною в широкому спектрі: в межах «шовкового шляху», ДПЗКУ та інших секторах економіки. Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com повідомив український політик, екс-нардеп аграрного комітету Ради попереднього скликання Іван Мірошніченко.

Він називає два вирішення питання китайського кредиту ДПЗКУ. 

  • Перший – можна розвернути цю угоду: згорнути кредит, можливо, через приватизацію кампанії для зменшення збитків держави, тобто конвертувати частину боргу в капітал компанії.

«Квоту на поставку кукурудзи на китайський ринок можна спокійно продати всім гравцям українського ринку на тендері і її залюбки куплять, гроші в бюджет», — переконаний Іван Мірошніченко.

  • Другий варіант – це «додати газу» і, як на байку, увійти у складний поворот. 

Оскільки угода вже укладена, то було б помилкою не використати весь її потенціал. Наразі лишилося $1,5 млрд, але ж можна цю суму кредиту збільшити до $5 млрд під конкретні спільні інвестиційні проекти, які стратегічно важливі для економіки України та там, де не заходить приватний капітал. Тобто контракт з ДПЗКУ зараз може стати платформою для побудови нових більш тісніших та економічно вигідніших відносин. Китайських партнерів треба брати в партнерські відносини та менеджмент для зміни рівня та якості менеджменту, розподілу ризиків, доступу до ринків збуту», — сказав Іван Мірошніченко.

Більше читайте за посиланням.

Нагадаємо, керуючий директор міжнародної банківської групи Rothschild у країнах СНГ Джованні Сальветті вважає, що необхідно реструктурувати китайський борг. 

«Реструктурувати борг ДПЗКУ перед Китаєм можливо, було б бажання. Китайці мають стратегічний інтерес до України, з ними можна домовлятися на хороший строк реструктуризації… Я думаю, що є проблема боргу, і з неї треба починати. А потім приватизація. Якщо ні, то приватизація буде неринковою приватизацією», — сказав Сальветті в інтерв'ю для AgroPolit.com.

в