2 жовтня 2024, 18:01, Рейдерство

Експосадовця Державної продовольчої зернової корпорації посадили на 10 років: причини і подробиці

Колегія суддів Вищого антикорупційного суду 1 жовтня визнала одного з колишніх керівників Державної продовольчої зернової корпорації винуватим в участі у корупційній схемі, внаслідок якої та отримала $60 млрд збитків. Про це повідомляє ВАКС та Національне антикорупційне бюро.

Фігурант отримав 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. З обвинуваченого стягнули на користь ДПЗКУ 45,3 млн грн. Його позбавили права обіймати посади, пов’язані з виконанням функцій у держорганах та компаніях з часткою держави понад 50% строком на три роки.

Обвинуваченого взяли під варту у залі суду. Вирок може бути оскаржений упродовж 30 днів з дня проголошення. Засудженим є колишній радник голови правління та заступник директора фінансово-економічного деператменту ДПЗКУ Анатолій Завадський.

Чоловіка обвинувачували в тому, що він у 2014 році разом з іншими службовими особами реалізував схему, за якою зерно, що належало ДПЗКУ, продавалось за заниженими цінами одному з міжнародних зернотрейдерів через низку приватних компаній-посередниць, підконтрольних службовим особам ДПЗКУ та згаданому зернотрейдеру.

Трейдер продавав зерно за ринковими цінами, а різниця у вартості мала надійти на рахунки однієї з компаній-посередниць, підконтрольних обвинуваченим.

Як писав AgroPolit.comрф заробила $1 млрд на вкраденому українському зерні. Також стало відомо, коли завершиться робота над методикою визначення країни походження зерна.

в