20 вересня 2023, 11:00, Торгівля

Україна має виконати п’ять кроків для розблокування агроекспорту – експерт

Трейдер і колишній депутат Іван Мірошніченко назвав п’ять кроків, які необхідно виконати Україні для розблокування агроекспорту. Про це він написав в ексклюзивному блозі на AgroPolit.com.

1 Відкриття портів

Україна може застосувати військовий супровід, поновити зернову угоду, вдатися до нових форматів торгівельних угод, покрити гарантованим страхуванням судноплавство, а також комбінувати ці рішення.

2 Блокування партнерами України російського експорту

Консолідоване блокування російського експорту, а також судноплавства разом з портами може змусити рф погодитись на прийнятні для України умови.

3 Домовленість з Євросоюзом

Україні потрібно провести термінові зустрічі з представниками європейських урядів та розробити рішення на основі законів та норм ЄС.

4 Урядова фінансова підтримка аграріїв

Кабмін може надавати фінансування аграріям у вигляді комерційних кредитів, де заставою стане наявна продукція на зберіганні. Такий підхід також потребує гарантованого державою страхування. Держава може взяти зерно аграрія у власність, якщо він не зможе повернути кредит. До співпраці на таких умовах можна залучити фінансові установи і комерційні банки.

5 Компенсація витрат на логістику через порти країн Європейського Союзу.

Як писав AgroPolit.com, в Кабміні схвалили оновлений механізм агроекспорту. Також Україна може заборонити угорську та польську продукцію.

в