Приватизація держкомпаній може затягнутися на 5 років — Дяченко
Приватизація держкомпаній може затягнутися на 5 років — Дяченко

Приватизація державних підприємств в Україні може затягнутися на термін до 5 років, оскільки підприємства знаходяться в управлінні міністерств і відомств, на їх підготовку до продажу необхідно чимало часу. Про це розповіла директор Департаменту управління державною власністю і розвитку промисловості Мінекономрозвитку Олена Дяченко, повідомляє UBR.

«Якщо ми бачимо, що у підприємства є потенціал, його може купити приватний інвестор, то ці підприємства будуть в списку до приватизації. Таких підприємств у нас близько 1,5 тис., Це додатково до того, що вже є у Фонді держмайна. Процес підготовки і передачі їх до приватизації займе від 2 до 5 років», — зазначила Олена Дяченко.

За її словами, тривалий процес приватизації залежить від процедур, які повинні пройти продаються держкомпанії, зокрема оцінку і аудит, на що також потрібні кошти.  

«Крім стратегічних компаній, в держвласності повинні залишитися підприємства лісового господарства, а також об'єкти пенітенціарної системи», — додала вона.

За словами директора з досліджень Центру економічної стратегії Андрія Бойцун, зараз вдалий час для продажу держоб'єктів, так як з початку року світові ціни на сировину ростуть, що говорить про позитивну кон'юнктуру на ринку.   

«Поки у нас не проходить активно приватизація, у нас не створюється ринок і відсутня конкуренція, яка сама по собі є дуже важливим елементом розвитку економіки», — додав він.

Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко вважає, що приватизація в Україні має вирішити два питання: наповнення бюджету і боротьба з корупцією в держкомпаніях.     

«Перше завдання: при швидкому проведенні приватизації у нас є можливість покрити дефіцит бюджету, який у нас є, хоча це не стійкий шлях покриття дефіциту. Інше завдання — це те, що ми спробуємо скоротити рівень корупції. Завдання приватизації — знизити рівень корупції в середньостроковій і довгостроковій перспективі», — підкреслив Олег Устенко.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

10 лютого 2020
Павло Кухта: Державі немає сенсу не віддавати у приватні руки аграрні підприємства
Від початку 2020 року Україна перейшла у фазу активної підготовки та старту приватизації державних підприємств. Аграрні ДП будуть продані в межах...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...