На Одещині ввели в експлуатацію біогазову станцію на кукурудзі
На Одещині ввели в експлуатацію біогазову станцію на кукурудзі

В смт Окни станція з виробництва біогазу пройшла етап виведення на режим і працює на 100% заявлених показників. Біогазовий комплекс в Одеській області сьогодні видає цілодобово електричну потужність 1,2 МВт, а вироблена енергія подається в мережу за «зеленим тарифом». Про це повідомляє  Kurkul.com.

Зазначається, що біогазова станція в Окнах — це успішно реалізований «зелений» проєкт компанії «Зорг Біогаз». Станція працює за двохстадійною CSTR-технологією та складається з реактора об'ємом 3800 м3, доброджувача 3800 м3 і ТЕЦ Jenbacher.

Станція працює на 100% рослинній сировині — кукурудзяному силосі. Для забезпечення біогазової станції силосом знадобилося 500 га землі.

Ми в Zorg Biogas не обмежуємося постачанням біогазового обладнання, а супроводжуємо проєкт, доки не виведемо на 100%, прокоментував генеральний директор ТОВ «Зорг Біогаз Юкрейн» Ігор Олександрович Реддіх.

Та додав, що під час запуску не обійшлося без труднощів.

Ще у вересні станція ніяк не могла розігнатися більш ніж на 40% — відбувалося закислення сировини. Для вирішення проблеми компанія  «Зорг Біогаз» найняла кращого німецького технолога Ганса Фрідманна. Основною рекомендацією було використання мікроелементів і дотримання технологічних режимів. З першою проблемою успішно впоралися, станцію вдалося розігнати до потужності 80% за 2 місяці. Далі виникла проблема, яка не була передбачена проєктом. Силос мав 60% сухих речовин і утворилася кірка. Проблему кірки побороли за 3 тижні не за рахунок мішалок, як завжди думають новачки, а за допомогою одних технологічних заходів», — пояснив генеральний директор ТОВ «Зорг Біогаз Юкрейн».

Німецький технолог біогазової галузі Д-р Ганс Фрідманн, з яким тісно співпрацює «Зорг Біогаз», дав свою оцінку роботи станції в Окнах.

Я вважаю, що ця біогазова станція має дуже хороший потенціал і навіть може вийти на більшу потужність, ніж спочатку було заплановано. Для цього, звичайно, доведеться трохи попрацювати, накопити досвід. Що стосується обладнання, яке використовується на станції, то це в основному техніка німецького виробництва. Тут витримано високий технічний стандарт», — сказав він.

Та додав, що однією із складових успіху проєкту в Окнах була повна довіра замовника генеральному підряднику та неухильне виконання замовником усіх рекомендацій.

У 2020 р. компанія «Зорг Біогаз» у співпраці з Гансом Фрідманном ставить плани збільшити потужність станції в Окнах удвічі без змін конструкції, лише за рахунок додавання обладнання при порівняно незначних вкладеннях», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що відсутність уваги держави до енергетичних проектів, які працюють на біомасі та біогазі, може уповільнити їхній розвиток із 2020 року.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

14 серпня 2020
У Кіровоградській області офіційно запустили біогазовий завод потужністю 6 МВт/год
Агрохолдинг I&U Group запустив в дію біогазовий комплекс потужністю 6 МВт/год, побудований у партнерстві з «Європейським Банком...
30 червня 2020
На Кіровоградщині за підтримки ЄБРР збудували потужний біогазовий комплекс
Агрохолдинг I&U Group поблизу селища Капітанівка Новомиргородського району Кіровоградської області закінчив будівництво унікального біогазового...
14 травня 2020
Одещина звернулася до уряду за допомогою через втрату врожаю
Найбільша засуха за останні 20 років на Одещині катастрофічно вдарила по урожаю: критична ситуація змусила ОДА звернутися за допомогою до...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...