Графікові маршрути дозволяють уникати спекуляцій з вантажними вагонами, – Рязанцев
Графікові маршрути дозволяють уникати спекуляцій з вантажними вагонами, – Рязанцев

Графікові маршрутні перевезення дали змогу значно підвищити ефективність використання рухомого складу Укрзалізниці. Про у своєму блозі написав директор з розвитку бізнесу АТ Укрзалізниця Андрій Рязанцев, повідомляє АgroРolit.com.

«Відправники вантажів виявляють високий рівень зацікавлення маршрутними відправленнями. Коли система почала працювати у вересні в експериментальному режимі, були подані заявки на 83 маршрути. Позитивною динаміка зростання замовлень на графікові маршрути залишилася й надалі. На листопад надійшли заявки на 757 маршрутів. А на грудень їхня кількість зросла до 1100 одиниць. Тож ринок підтримав нові правила перевезень», – зазначив Рязанцев .

Він зауважив, що досвід засвідчив, що графікові маршрутні відправлення мають високий рівень надійності. У вересні сталося лише сім відхилень від графіка. У трьох випадках з вини перевізника, у чотирьох — замовника. 

Оборот вагона під час графікового руху становить шість діб, тоді як раніше зазвичай це було вдвічі довше. Новий формат роботи допоміг також різко підвищити вантажопотік. За вересень—жовтень минулого року залізниці перевезли майже 4 млн т зернових, тоді як цьогоріч за той самий відтинок часу на 50% більше — 6 млн т, — написав Рязанцев.

Він додав, що завдяки скороченню періоду обороту вагонів після запровадження графікових маршрутних відправлень вдалося збільшити кількість поїздів приблизно на 20% — з 15 до 18 на добу.

Також експерт розповів, що практика виявила й недоліки наявного порядку.

Користуючись тим, що санкції за відмову від замовлених маршрутів відсутні, деякі компанії почали зловживати можливостями системи, замовляючи більше ниток, ніж їм потрібно. Також зафіксовано випадки спроб пізніше перепродавати замовлені маршрути іншим учасникам ринку за вищими цінами. При цьому фірми, які займаються подібною діяльністю, практично нічим не ризикували. Не зумівши реалізувати надлишок, вони просто скасовували свої замовлення, нічого при цьому не втрачаючи, – наголосив він.

Рязанцев також повідомив, щоби запобігти таким недобросовісним проявам, Укрзалізниця з грудня підвищує відповідальність за відмову від замовлених маршрутів.

Скасування замовлення незалежно від причини, якою воно було зумовлене (відмова клієнта, відсутність плану, непідтвердження планів портами тощо), потягне за собою штраф у розмірі 1,5 тис. грн за вагон. Це стимулюватиме клієнтів раціонально планувати свої потреби, – наголосив представник УЗ.

Нагадаємо, що АТ Укрзалізниця закликає Верховну Раду України включити землі залізничного транспорту (окрім тих, які оподатковуються на загальних підставах), до складу земельних ділянок, які не підлягають оподаткуванню земельним податком. Ініціатива не стосується тих земель, які обкладаються податком на загальних підставах.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

23 грудня 2019
Укрзалізниця співпрацюватиме з Білоруссю для покращення зернових перевезень, – Рязанцев
Для вирішення питання транспортування зерна АТ «Укрзалізниця» розвиватиме співпрацю з Білоруссю. Про це в ексклюзивному...
7 грудня 2019
Ініціатива Укрзалізниці зумовила рекордне перевезення зерна в жовтні
В результаті впровадження ініціативи АТ «Укрзалізниця» з перевезення зернових вантажів так званими «нитковим маршрутами»...
27 листопада 2019
Перевезення зерна Дніпром зросло майже удвічі
Об'єм перевезень зернових вантажів Дніпром у січні-жовтні 2019 року виріс у 1,9 разу –  до 3,92 млн т. Про це інформує сайт «Порти...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...