Анонсували зміни до другого читання законопроекту про ринок землі
Анонсували зміни до другого читання законопроекту про ринок землі

Законопроект про ринок землі №2178-10 до другого читання буде доопрацьовано — зокрема, внесено правки, згідно з якими іноземці та іноземні компанії отримають можливість купувати українську землю лише за наслідками всеукраїнського референдуму. Про це повідомляє Latifundist.com із посиланням на дослідження експертів Центру громадського моніторингу та контролю.

Згідно з повідомленням, Верховна Рада розробить і ухвалить окремий закон, який чітко встановить види й механізми референдуму.

Крім того, до другого читання законопроект врегулює перелік тих, хто може набувати права власності на землю. Це будуть громадяни України, територіальні громади, держава, юридичні особи України та іноземні громадяни й особи без громадянства в разі придбання в порядку спадкування і обов'язком відчуження ділянки протягом року.

Законопроектом буде передбачено переважне право орендаря на купівлю земельної ділянки. Він зможе придбати землю без проведення торгів за ціною, яка дорівнює нормативній грошовій оцінці. Суму дозволяється виплатити протягом 5 років.

У законопроекті прописано, що компанія-покупець або громадянин повинні перевірятися під час реєстрації на предмет походження бенефіціарів. Крім того, буде постійний моніторинг власників землі. Якщо в межах моніторингу стане відомо, що якийсь російський громадянин або російська компанія стала власником української землі, ділянку конфіскують», — зазначив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі й сільського господарства з питань агрополітики Тарас Висоцький.

Що стосується фермерів, то вони, як і інші покупці не зможуть придбати більш ніж 210 тис. га в одні руки. Відповідно до законопроекту, у власності громадянина або юридичної особи України (з урахуванням пов'язаних осіб) може бути не більше від 35% земель ОТГ, 8% — області й 0,5% у межах держави.

В уряді запевняють, що до другого читання обмеження на покупку землі будуть посилені, а дрібні фермери отримають фінансову підтримку від держави.

За підрахунками експертів, у разі відкриття ринку землі в жовтні 2020 р. фермери зможуть купити близько 1,8 млн га землі на пільгових умовах.

Нагадаємо, нардепи проголосували у першому читанні за законопроект №2178-10 минулого тижня.

Раніше повідомлялося, що у Зеленського назвали дату проведення земельного референдуму.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

26 листопада 2019
ЄС не вимагає від України відкрити ринок землі іноземцям, – посол
Євросоюз не вимагає від України відкрити ринок землі для зарубіжних інвесторів, адже в самому Євросоюзі немає єдиних правил купівлі землі...
26 листопада 2019
У 2020 році громадам передадуть 3 млн га землі
У наступному році громадам передадуть 3 млн га землі. Про це на своїй сторінці у facebook повідомив заступник міністра розвитку...
23 листопада 2019
Названо ТОП-4 областей за результатами земельних аукціонів
За тиждень з 15 листопада по 22 листопада 2019 року територіальними органами Держгеокадастру до загального переліку земельних ділянок...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...