Президент української кооперативної федерації
Корилкевич Михайло

З 2013 року поголів’я великої рогатої худоби зменшилося на 21%, тобто на близько 600 тис голів. Про це під час круглого столу за участі представників кооперативів повідомив Михайло Корилкевич, президент української кооперативної федерації.

У 2013 році поголів’я ВРХ в Україні становило 2,5 млн, а у 2019 році – 1,9 млн. Щороку господарстві країни скорочують поголів’я в середньому на 3%. За даними, озвученими Гороховським, цього року темп падіння зріс до 3,3% і з огляду на ситуацію в галузі швидше за все буде збільшуватись щонайменше до 2022 року.  

«Ми чуємо, як в населення скорочується поголів’я, скорочується кількість виробленого молока, якість молока стає гіршою. Всі говорять – що ми п’ємо? І цей тренд достатньо загрозливий. У цьому році зменшення поголів’я на 3,3%, але ми прогнозуємо, що цей тренд буде прискорюватись на наступні роки», – сказав Корилкевич.

45% молока, яке виробляється в Україні не відповідає стандартам якості, зауважила заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Інна Мєтєлєва. Вона запропонувала виробникам молока об’єднуватись у кооперативи.

Ми маємо підтримувати одноосібників, щоб вони виробляли молоко. Однак одночасно необхідно як мінімум мити руки, мити бідон і молоко має потрапляти на підприємство відповідної якості. Це забезпечити індивідуально важко, тому що все рівно на загальну масу будуть учасники, які не дотримуються стандартів. Але в гурті ці стандарти можна відкалібровувати і як мінімум забезпечити. А потенційно це можна зробити в форматі об’єднання і взаємодії учасників, які претендуватимуть на фінансову підтримку з боку держави», – сказала Мєтєлєва.

Представники наявних кооперативів звернулися до представниці міністерства з проханням ініціювати доплати за кожен вироблений літр молока, а також дотації власникам пасовищ, які надаватимуть свої ділянки для фермерської худоби.

Ми пропонуємо запровадити дві дотації – першу доплату за молоко, тим, хто нам здає якісну продукцію, а друге – з огляду на те, що буде вільний ринок землі, треба врахувати, що в нас немає майже пасовищ, ми майже не маємо можливості розвивати тваринництво. Тому варто доплачувати так, як в Європі – тим, хто має землю під пасовища і даватиме її у використання», – сказала Наталя Никончук, керівник ферми «Відродження».  

Замміністра відповіла, що запроваджувати бюджетні доплати за надої молока поки не планують, бо не сприяють якісному ціноутворенню. 

Гривня на молоко – це питання взагалі не виносять, з тієї причини, що ми адаптуємо своє законодавство до європейських норм і з попереднього досвіду: як тільки держава давала гривню на літр молока, то молокозаводи одразу автоматично знижували закупівельну ціну. І цей механізм не працював. Щодо закону про відкриття ринку землі – триває робота над його реалізацією», – відповіла Мєтєлєва.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 травня 2020
Аграріям-односібникам дали пораду, як вижити під час карантину
Аграріям-односібникам, щоби вижити під час карантину, слід об’єднуватися в кооперативи. Про це заявив директор Департаменту розвитку сільського...
8 травня 2020
В уряді готують постанову про обмеження експорту живої ВРХ за кордон
Сьогодні на позачерговому засіданні Кабміну розглянуть урядову постанову про обмеження експорту живої ВРХ за кордон. Про це повідомляють джерела...
1 листопада 2019
До 2030 року кількість сільгосппідприємств, які вироблятимуть молоко, скоротиться на 40%
Кількість сільськогосподарських підприємств, які вироблятимуть молоко, скоротиться до 2030 року на 40%, а середній розмір утримуваного...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...