За час дії мораторію на землю в Україні з'явилося 16 видів деградації ґрунту, – експерт
За час дії мораторію на землю в Україні з'явилося 16 видів деградації ґрунту, – експерт

В Україні за час мораторію на продаж землі з'явилося 16 видів деградації ґрунту.  Про це заявив Святослав Балюк, директор Національного наукового центру «Інституту ґрунтознавства та агрохімії ім. Соколовського» в ефірі Українського радіо.

За його словами, наразі в Україні виділяється 16 видів деградації земель с/г призначення, зокрема, це зниження вмісту органічних речовин і поживних елементів, а також ерозійні процеси, ущільнення, забруднення та засолення ґрунту.

«Якщо говорити про потенціал вітчизняних ґрунтів чорноземів, то він становить не 60-70 млн тонн, а 80-90 млн тонн зерна. Але реалізується він лише на 70%. Основними лімітуючими факторами є дефіцит вологи, незбалансоване харчування і деградаційні процеси», – зазначив експерт.

Він також розповів, що в Україні основним джерелом відомостей про ґрунти є матеріали масштабного ґрунтового обстеження за 1957-1961 роки.

Сьогодні ці матеріали застаріли і не відповідають дійсності на 30-50%. Тому ми ставимо питання про проведення повторного масштабного ґрунтового дослідження, адже об'єктом ринкових відносин є ділянка землі, на якій може бути декілька видів ґрунтів. І звичайно кожен з них має свою якість і показники, – додав вчений.

За його словами, другим джерелом інформації про стан ґрунтів є географічна паспортизація земель с/г призначення. Однак, в цих даних є деякі недоліки. Зокрема, вузький набір показників, навіть немає ерозійних процесів, немає ущільнення ґрунтів і вузький набір забруднювачів.

Тому сьогодні перед вище стоячими організаціям ми ставимо питання необхідності проведення повторного дослідження або ж коригування, щоб ми чітко знали якість наших земель і з яким товаром ми йдемо на ринок, – підсумував Балюк.

Нагадаємо, що погоджений аграрним комітетом альтернативний законопроект про ринок землі №2178-10 не захищає с/г угіддя її від експлуатації. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

8 червня 2021
В Україні понад 6 млн га сільгоспземель потребують консервації – Мінагрополітики
Через стрімку деградацію ґрунтів в Україні понад 6 млн га земель сільськогосподарського призначення потребують консервації. Про це заявив міністр...
29 листопада 2019
В Україні створено Асоціацію, яка опікуватиметься збереженням ґрунтів
В Україні, за підтримки ФАО, створено Українське ґрунтове партнерство  (УҐП), засновниками якої виступили повідні наукові інститути та...
21 листопада 2019
За 20 років мораторію половину землі вивели із держвласності, — Тимофій Милованов
З 1999 року з власності держави вивели половину землі сільськогосподарського призначення. Про це під час презентації використання супутникових даних...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...