Фермери просять Милованова не ліквідовувати ПАТ «Аграрний фонд» — заява
Фермери просять Милованова не ліквідовувати ПАТ «Аграрний фонд» — заява

300 українських фермерів звернулися до міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофія Милованова не ліквідовувати ПАТ «Аграрний фонд», тому що нічим буде кредитувати селян. Про це повідомляє прес-служба компанії.

«Ми, фермери, які вже п’ять років отримуємо кредитну підтримку від нашого шанованого партнера, як ніхто знаємо, яку важливу роль відіграють 5 млрд гривень для всієї сільськогосподарської галузі», — ідеться в заяві.

Вони застерегли його щодо наслідків ліквідації фонду для державного бюджету:

«Сподіваємося, пане міністре, на ваше мудре державницьке рішення. Адже в разі пропонованої вами ліквідації Аграрного фонду, або українське село наступної весни не посіється, або ви мусите закласти в Державний бюджет України «зайві» 5 млрд гривень для кредитної підтримки села. Наскільки нам відомо, в проекті Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», такої суми не передбачено».

Фермери згадують у своєму зверненні до міністра складний 2015 рік, коли кожну другу гривню агрокредитів через банківський кризу в країні надавав саме Аграрний фонд:

Ми добре пам’ятаємо 2015 рік, коли через важку кризу, спричинену війною, банки майже не кредитували агровиробників. Якби не робота Аграрного фонду, що надав майже кожну другу гривню кредитної підтримки аграріям – Україна могла б і не посіятися тієї весни. І не зібрати врожаю. Сьогодні жоден банк не кредитує фермерів, що сіють хліб у прифронтових районах Луганської та Донецької областей. Це робить лише ПАТ «Аграрний фонд», продовжуючи виконувати свою важку, але таку необхідну для хліборобів місію! — ідеться в заяві.

Наприкінці звернення фермери наголосили, що чекають на публічне спростування заяви про ліквідацію держпідприємства, інакше погрожують прийти до Кабінету Міністрів «з вилами»:

Дуже сподіваємося на вашу мудрість та чекаємо на таку саму публічну заяву з Вашого  боку про відміну Вашого рішення. Бо дуже не хотілося б іти до Києва з вилами, та як то кажуть в народі, «на пальцях» пояснювати вам, до якого горя в скількох українських селах та родинах фермерів-хліборобів воно може призвести! — йдеться у заяві.

В прес-службі ПАТ «Аграрний фонд» нагадали, що Товариство є найуспішнішим з понад 200 підприємств агросектору і останні чотири роки не бере ні копійки грошей з бюджету, навпаки щорічно сплачуючи до бюджету понад мільярд гривень податків та дивідендів:

За останні чотири роки ПАТ «Аграрний фонд» сплатив до бюджету 4,2 млрд грн. податків, а також за 2015-2918 роки було сплачено державі дивідендів 545 млн грн дивідендів, — повідомляється офіційному сайті підприємства.

Нагадаємо, що уряд звільнив з посади голови  ПАТ «Аграрний фонд» Андрія Радченка.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

26 червня 2020
З власною переробкою АТ «Аграрний фонд» може бути успішною компанією, з часткою на ринку борошна не менш як 20%
За умови проведення власної переробки та підтримки уряду АТ «Аграрний фонд» зможе мати у складах не менше 20% борошна від того, що є на...
15 травня 2020
Опубліковано деталі біографії нового голови ПАТ «Аграрний фонд» Богдана Банчука
Деталі житєпису новопризначеного в.о. голови правління ПАТ «Аграрний фонд» Богдана Банчука було опубліковано на сайті AgroPolit.com....
16 грудня 2019
«Аграрний фонд» та компанія Kreston GCG домовилися про проведення аудиту
Компанія Kreston GCG проведе фінансовий аудит діяльності ПАТ «Аграрний фонд». Про це повідомляє прес-служба «Аграрного...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...