Директор агрохолдингу HarvEast Скорняков
Дмитро Скорняков

Після відкриття ринку землі агрохолдинги втратять значну частину земельного банку та конкуруватимуть на ринку придбання ділянок з фермерами. Про це під час четвертого етапу земельного віче розповів Дмитро Скорняков, генеральний директор агрохолдингу HarvEast.

Організатори віче — радник прем’єр-міністра, депутат парламенту 8-го скликання Олексій Мушак та AgroPolit.comLatifundist.comKurkul.com.

«Згоден, що холдингам доведеться звикати до інших моделей. Я впевнений, що наш агрохолдинг, як і інші, втратить частину земельного банку. Ми не боїмося, не бачу в цьому абсолютно нічого страшного. Ми, наприклад, женемося сьогодні не за кількістю гектарів, а за ефективністю. Ми плануємо в рази збільшувати аграрний експорт, і відкриття ринку допоможе нам це зробити», – сказав Дмитро Скорняков.

Керівник агрохолдингу додав порівняння економічного ефекту ринків світу у співвідношенні за розмірами ресурсів та ефективністю:

В світі найбільше запасів нафти у Венесуели. Приблизно у 8 разів більше, ніж у США. США посідає 11 місце, Венесуела – перше. А за видобутком США на 3-му місці, добуваючи майже у 5 разів більше, ніж Венесуела. Така ж ситуація – Україна та Франція. В Україні приблизно у 4 рази більше землі. А заробляємо ми на гектар приблизно в 30 разів менше. Ми всі кажемо велика аграрна держава, а наш експорт всього лишень 18 млрд дол. При цьому експорт алкоголю з Франції (це, передовсім, шампанське, вино та коньяки) складає приблизно 14 млрд. Це співставно практично з усім українським аграрним експортом. А в гектарах – це всього лишень менше 1 млн га. Тобто ми зі своїх 35 млн га збираємо менше, ніж вони зі своїх 900 тис. га», – зазначив Скорняков.

Спікер зізнався, що його холдинг планує викуповувати лише ту частину землі, яка необхідна для запровадження робот системи зрошування та вирощування нових садів.

Ми досить активно інвестуємо в сади. На сьогодні наші інвестиції в сади обмежені. Бо візьміть орендовану квартиру – чи будете ви туди вкладати? Поки немає права власності на землю, вкладати надовго немає сенсу. Кажуть, що холдинги погані, бо вирощують тільки зерно. Ми будемо інвестувати в сади, в зрошування, надовго, великі суми. Однак для цього у нас має бути право власності на цю землю, щоб потім ніхто не прийшов і не сказав, що в середині нашого саду його пай, він його забирає, тож робіть, що хочете», – розповів Дмитро Скорняков.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

29 жовтня 2019
Кабмін створив раду з питань розвитку малого бізнесу
Кабінет міністрів України створив Координаційну раду з питань розвитку малого та мікробізнесу, а також затвердив її склад. Про це повідомляє...
23 жовтня 2019
В Україні агрохолдинги обробляють до 3,6 млн га землі — дослідження
У 2019 році (на 1 червня), компанії, яких налічується 160, збільшили показники оброблюваних земель до 3,6 млн га. Про це свідчать...
4 липня 2019
Уряду пропонують зняти мито на добрива з США та Європи, щоб уникнути дефіциту
Щоб уникнути дефіциту, Ураїна повинна зняти мито на добрива європейського та американського походження. Про це пише...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...