Фахівці назвали 10 кроків для уникнення заборгованості з відшкодування ПДВ
Фахівці назвали 10 кроків для уникнення заборгованості з відшкодування ПДВ

Сума заборгованості з бюджетного відшкодування ПДВ може до кінця року зрости на 20-40 млрд грн. Про це йшлося під час круглого столу «Перспективи експортерів і бюджетне відшкодування ПДВ», організованого разом із GMK Center та Latifundist.com

Під час зустрічі фахівці визначили 10 кроків для уникнення заборгованості з бюджетного відшкодування ПДВ:

  • Не допускати необдуманих кроків у сфері податкової політики. В умовах, коли зовнішні ринки несприятливі для українських експортерів, держава не повинна погіршувати їхні конкурентні позиції своїми податковими ініціативами.
  • Продовжити практику відсутності затримок, особливо довгострокових, відшкодування законного ПДВ. Затримки безпосередньо впливають на здатність експортерів безперебійно функціонувати і призводять до цілої низки негативних наслідків.
  • Забезпечити деклароване «сервісне» ставлення податкових органів до платників.
  • Не допускати законодавчі ініціативи щодо зміни правил оподаткування збиткового експорту, ініціативи, які стосуються курсових різниць, обмежень на облік відсотків за кредитами.
  • Керуватися директивами ЄС за зміни податкової політики. Україна підписала Угоду про асоціацію з ЄС. Держава взяла на себе зобов'язання наблизити й гармонізувати своє законодавство з ПДВ з директивами ПДВ Європейського Союзу.
  • Прийняти до уваги ризики, які несе зниження сум судового збору (Законопроект 1209). Істотне зниження судового збору відкриє можливість для істотного збільшення кількості податкових спорів.
  • Розширити лінійку продуктів, на які поширюється право на відшкодування ПДВ при експорті. Особливо це стосується аграрної галузі, в якій зараз не вся продукція передбачає відшкодування ПДВ при експорті.
  • Підвищити прозорість інформації про залишки коштів, що підлягають до відшкодування, поліпшити систему обліку даних і підвищити прозорість саме аналітичних даних, а не синтетичних, які виносяться в публічну сферу.
  • Підвищити дисципліну по виконанню судових рішень Державною податковою службою. Оскільки є непоодинокі випадки невиконання рішень.
  • Врахувати необхідність окремого розгляду і докази «безтоварності» кожної конкретних операцій, у зв'язку з тим, що поняття фіктивного підприємства виключено з кримінального законодавства (ст. 205 Кримінального кодексу), таким чином, угоди не можуть визнаватися фіктивними тільки на підставі претензій до діяльності підприємства контрагента.

Нагадаємо, агробізнес очікує до кінця року проблеми із відшкодуванням експортного ПДВ з бюджету – перші затримки вже почалися.

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

11 вересня 2020
Три агрокомпанії потрапили у ТОП-10 за обсягами відшкодування ПДВ
У серпні обсяг відшкодування ПДВ склав 8.6 млрд грн – це найнижчий показник у 2020 році. Порівняно з серпнем 2020 року падіння склало 2.8 млрд...
21 жовтня 2019
Експортери очікують 20 млрд грн боргу з відшкодування ПДВ з бюджету агрокомпаніям
Агробізнес очікує до кінця року проблеми із відшкодуванням експортного ПДВ з бюджету – перші затримки вже почалися. Про такі настрої бізнесу...
17 жовтня 2019
Депутати позбавляють експортерів зернових та олійних культур відшкодування ПДВ з 2020 року – правка в бюджет
Бюджетний комітет вчора підтримав правку до бюджету 2020 року (номер законопроекту 2020-п), якою скасовується ПДВ при експорті зернових та технічних...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...