голова «Агро-Продовольчої Ради» Іван Слободяник
Слободяник Іван

Щонайменше 10 млрд грн. має бут закладено до державного бюджету для того, щоб фінансово підтримати малого та середнього сільгоспвиробника, охочого брати кредити. Про це розповів у цифрах голова «Агро-Продовольчої ради» Іван Слободяник під час четвертого етапу земельного віче.

Організатори віче — радник прем’єр-міністра, депутат парламенту 8-го скликання Олексій Мушак та AgroPolit.comLatifundist.comKurkul.com.

Підрахунки виглядають таким чином:

За неофіційними підрахунками малі, середні та близькі до великих господарств нині обробляють 20 млн га землі. За прогнозами, у перші роки після відкриття вільного ринку буде продаватися 10% угідь.

Таким чином, виставлятимуть у середньому на продаж у 2 млн га. В країні ціну 1 га визначають приблизно на рівні 2 тис. дол. Отже, всі землі разом будуть коштувати 4 млрд дол.

Щоб аграрії могли взяти кредит у банку під 17% річних 4 млрд дол. та купити усі необхідні землі,  держава має виділити на компенсацію 10 млрд грн. Таким чином, буде покрито відсоткову ставку, щоб залишилося близько 5-7% річних для аграрія.

Якби державному бюджету трохи збільшити фінансування, щоб фермерові залишилося сплачувати зверху 3% річних – ми б отримали дуже вигідну модель. І наш господар був би конкурентним з іноземними інвесторами», розповів Іван Слободяник.

За умови, що довгострокові кредити аграрії, очевидно, братимуть на кілька років, вони будуть мати вигідні умови для придбання землі, розповів експерт.

Що таке 5% річних для покупця землі – за отримання кредиту на 10 років – виходить орієнтовно сума $260 за гектар на рік. Якщо він буде купувати в кредит на 15 років, то платитиме $197 щороку, враховуючи тіло кредиту й відсотки. Ця модель могла б мати дуже привабливий вигляд», – пояснив учасник круглого столу.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

3 листопада 2019
Для викупу землі у пайовиків фермерам буде потрібно $3 млрд
У перший рік запуску ринку землі фермерам потрібно буде подад $3 млрд для викупу землі у пайовиків. Про це повідомляє НВ Бізнес. Як...
23 жовтня 2019
В Україні агрохолдинги обробляють до 3,6 млн га землі — дослідження
У 2019 році (на 1 червня), компанії, яких налічується 160, збільшили показники оброблюваних земель до 3,6 млн га. Про це свідчать...
23 жовтня 2019
Дослідили, скільки землі обробляють холдинги, фермери та ОСГ в Україні
AgroPolit.com і сервіс автоматичного аудиту земельних ділянок Feodal.online підготували дослідження щодо земель, які обробляють холдинги, фермери та...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...