В Україні ініціюють проведення референдуму про ринок землі
В Україні ініціюють проведення референдуму про ринок землі

В Україні ініціюють проведення всеукраїнського референдуму про ринок землі, аби визначити ключові положення земельної реформи. Така ініціатива на ім'я президента України Володимира Зеленського міститься у петиції щодо всеукраїнського земельного референдуму, зареєстрованій 11 жовтня головою громадської організації «Прозора земля» Володимиром Коваленком на сайті президента під №22/076020-еп.

У петиції 8 запитань для голосування на всеукраїнському референдумі:

1. Чи підтримуєте ви скасування мораторію на продаж землі та запуск ринку (обіг) земель с/г призначення?

2. Чи підтримуєте ви продаж землі с/г призначення іноземним громадянам або іноземним юридичним особам, українським компаніям засновниками, яких є іноземні фізичні або юридичні особи, іноземним державам?

3. Чи підтримуєте ви те, що земля може передаватися в іпотеку банкам або іншим кредитним установам, зареєстрованим в іноземних державах?

4. Чи підтримуєте ви те, що земля с/г призначення всіх форм власності повинна продаватися виключно на відкритих торгах через систему електронних торгів «ПроЗорро».

5. Чи підтримуєте ви ухвалення початкової (базової) вартості землі сільськогосподарського призначення 8000 євро за 1 гектар?

6. Чи підтримуєте ви те, що для України 20% всього земельного фонду має бути у власності держави, щоб гарантувати її продовольчу безпеку?

7. Чи підтримуєте ви запровадження повноцінного вільного ринку землі лише за умови 10-річного перехідного періоду (мова про допуск на ринок лише українських юркомпаній без засновників чи співзасновників іноземців у складі таких компаній?

8. Чи підтримуєте ви обмеження володіння землею одних руках максимум 500 га?

У петиції подано обґрунтування за кожним із цим пунктів необхідності голосування.

Це рішення є доленосним для майбутніх поколінь, необхідно дізнатися думку людей, які проживають на території України. Тим більше це прямо прописано в Конституції України – ст. 5… У ст.14. сказано, що земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави, а ст. 69 вказує на те, що народне волевиявлення здійснюється через вибори, референдум та інші форми безпосередньої демократії», — зазначено як обґрунтування до пункту 1 петиції.
До питання №3 автор ініціативи дає таке пояснення: «Необхідно повністю виключити можливість передачі землі сільськогосподарського призначення в іпотеку банкам або іншим кредитним установам, зареєстрованим в іноземних державах».

Уникнути спекуляцій  з с/г землею допоможе встановлення мінімальної вартості землі, співмірної з європейською.

В Україні середня вартість одного гектара землі сільськогосподарського призначення на рівні 1050 євро (28000 гривень). Для прикладу, вартість землі в європейських країнах: Австрія – 42 $ тис./га, Німеччина – 32,3 $ тис./га, Велика Британія – 31,4 $ тис./га, Чехія – 10 $ тис./га, Нідерланди – 63,7 $ тис./га, Франція – 7,4 $ тис./га, Італія – 25,7 $ тис./га, Іспанія – 16,1 $ тис./га, Бельгія – 28 $ тис./га, Греція –11 $ тис./га, Данія – 26,6 $ тис./га, Ірландія – 39,3 $ тис./га, Португалія – 7,4 $ тис./га , Фінляндія – 11 $ тис./га, Швеція – 9,8 $ тис./га, Швейцарія – 70 $ тис./га, Болгарія – 4,6 $ тис./га, Естонія – 5 $ тис./га, Латвія – 1,4 $ тис./га, Литва – 2,2 $ тис./га, Хорватія – 7 $ тис./га», — пише Коваленко.


Більше деталей петиції дивіться на сайті президента.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

28 жовтня 2019
Прихильники і противники зняття земельного мораторію та вільного ринку землі — 2019
На цьому тижні парламент продовжить розгляд законопроектів про ринок землі в Україні. Після схвалення аграрним комітетом альтернативного №2178-10,...
18 жовтня 2019
Закон про ринок землі не захищає с/г угіддя від експлуатації, – еколог
Погоджений аграрним комітетом альтернативний законопроект про ринок землі №2178-10 не захищає с/г угіддя її від експлуатації. Про це заявив...
18 жовтня 2019
Названо загальну цифру незареєстрованих земель в Україні, – Держгеокадастр
Держгеокадастр опублікував у себе на сайті перелік незареєстрованих земель за межами населених пунктів в розрізі областей, району та рад. Також є...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...