ОТГ та Держгеокадастр
Ринок землі

5 кроків, які необхідно зробити урядовцям, депутатам та представникам об’єднаних територіальних громад назвав радник прем'єр-міністра України, активіст земельної реформи Олексій Мушак.

У пакеті законів, які стосуються відкриття ринку землі та до кінця року мають бути ухвалені парламентом за поданням уряду та ряду народних депутатів, передбачено позбавлення Держгеокадастру повноважень розпоряджатися землями та передача цих функції керівництву ОТГ. Олексій Мушак назвав 5 кроків на шляху реалізації цього наміру.

«У пакеті законів передбачено зміну функцій Держгеокадастру. В цьому році всі рішення мають бути прийняті», — сказав Мушак.

Зокрема, у проектах законів, які подають та мають бути в найближчі дні подані до парламенту, передбачено, Держгеокадастр буде позбавлений функцій розпоряджатися землею. Цю відповідальність передадуть ОТГ.

По-друге, має бути визначений та погоджений порядок для громад, що здавати в оренду землю вони мають через Prozorro та через аукціон.

Третє – розроблено механізм, яким чином буде проводитись приватизація державних земель, частина яких у майбутньому стануть власністю ОТГ.

Питання безкоштовної державної приватизації має бути врегульованим. Адже це механізм виведення з державної власності». – пояснив Олексій Мушак.

Четверте – реалізація державних програм, бюджетного та іншого забезпечення для розвитку громад.

«На місцях, безумовно, повинні бути ресурси. Територіальна громада має бути спроможною для розвитку», — сказав радник міністра.

П’яте – забезпечення фахівцями, які будуть займатися землею.

У кожній громаді має працювати землемір, землевпорядник, тощо. Щоб громада могла управляти своїми земельними масивами», — підкреслив Мушак.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 жовтня 2019
Держгеокадастр розпочав наповнення Публічної кадастрової карти
Держгеокадастр на виконання доручення Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука щодо розробки єдиної інтегрованої системи державних кадастрів,...
3 жовтня 2019
ОТГ передали 1,6 млн га землі – Мушак
Сьогодні об'єднаним територіальним громадам передали 1,6 млн га землі. Про це сьогодні, під час земельного віче на тему «10,5 млн га державної...
2 жовтня 2019
Держгеокадастр відкрив базу про виділення та оренду земель
Держгеокадастр зробив доступним для пересічних українців базу даних про виділення та передачу земель, а також про звернення громадян. Про намір...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...