Народний депутат України Клименко Юлія
Юлія Клименко

Врахувати 5 рекомендацій щодо процедури відкриття ринку землі попросила уряд та авторів земельних законопроектів депутат від партії «Голос» Юлія Клименко.

Перш ніж визначати рівень державної підтримки для фермерів, народний депутат Клименко рекомендує уряду зробити аналіз та визначити, чи розвиток великих чи малих аграрних підприємств у перспективі років принесе більше користі для економіки держави. Та наводить приклад розвинутих країн світу, де державне фінансування направляють на розвиток латифундистів.

«Європейський сільськогосподарський ринок субсидується і дотується з різних причин. У деяких країнах у певні періоди малі фермери не дотуються, щоб не займались активно сільським господарством. У деяких країнах дотуються великі господарства, щоб мали стимул росту. Тому що є крани, де хочуть більших господарств. Адже обробляти 300 га не завжди ефективно та продуктивно. Поправку на це треба робити», – сказала Юлія Клименко.

Читайте до теми: Фермерський погляд на ринок землі: хто виграє і програє

Друга порада авторам законів — визначити політику щодо наявних орендарів.

«Ми погоджуємося, що ринок треба легалізувати і відкрити. Але треба враховувати, що в Україні працює 1300 іноземних інвесторів, які землю обробляють. Є холдинги і господарства. Які вже мають по 100-200 тис га земель. Маємо розуміти що робити в умовах пріоритетів для малих господарств з тими, які вже працюють на сотнях тисяч га – відбирати землю? Якщо в нього зараз 200 тис га і техніка розрахована на 200 тис га. А він буде знати, що в нього залишиться 10 тис га, бо не дозволять купувати забагато – закриється і піде?».

Третя рекомендація стосується запропонованих у законопроекті обмежень на придбання землі в одні руки до 15% землі області. Депутат вважає, що для того, щоб уникнути появи місцевих монополістів, мінімальний відсоток слід значно зменшити.

У законопроектах нас хвилює показник 15% в області в одні руки. Якщо подивимось на реальну картину – не більше 8-10% відсотків площі займають підприємства по областях. Тільки в Закарпатській області 15%. Такі дані отримала від профільного комітету. Але ми не можемо робити реформу базуючись тільки на Закарпатській області. Чи можемо ми знизити цей бар’єр і запровадити обмеження до 8-9%?».

Переглянути підходи Клименко радить і в розрахунках мінімальної площі в одні руки у межах ОТГ.

«У нас децентралізація, нові громади сформовуються. І концентрацію на рівні громад якщо не обмежити, в нас може бути один феодал на всю ОТГ, який буде мати, безумовно, у перспективі і політичний, і адміністративний вплив. А потім будемо мати ОТГ-банкрути. Це питання не економічне, а стратегічне. Адже 50% ОТГ у нас не сформовані», – зазначила депутат.

Четверта порада – визначити запобіжники проти стрибків цін на землю після відкриття ринку.

«Як будемо запобігати росту цін? У нас зараз нормативна оцінка землі до $2 тис дол. А як запобігати розігрітому ринку землі і спекулятивним цінам? Деякі країни обмежують перепродаж на 3-4 роки. Купив, обробляй, відпочинь з нею 3-4 роки, і не намагайся заробити спекулятивні гроші», — порекомендувала представниця парламенту.

П’яте – спростити процедуру оформлення та у майбутньому продажу паїв. Адже сьогодні, щоб оформити ділянку, необхідно затратити місяці та по кілька разів їздити з паперами.

Держава має продумати, як буде оформлюватись земля, як працюватимуть нотаріуси, скільки це буде коштувати, прописати це в нормативних документах. Щоб зробити технічну документацію і продати землю, оформити. Щоб не їздити пів року по 100-200 км до райцентру. Якщо держава не вичистить адміністративні процедури по продажу землі, це буде перешкодою для вільного ринку. Бо оформлять їх ті, в кого є гроші і мобільність. Держава має залучати ЦНАПи, мобільні пункти робити», — сказала депутат.

Та додала, що хвилюється, щоб усі закони швидко пройшли узгодження в парламентських комітетах та не заблокували відкриття ринку.

Нагадаємо, у Верховній Раді України зареєстровано 9 законопроектів, які стосуються ринку землі. Також для відміни мораторію на продаж до початку 2020 року планують розглянути у парламенті повний пакет документів, які будуть стосуватися процедури відкриття ринку та шляхів реалізації реформи. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

9 жовтня 2019
Аграрний комітет переніс розгляд законопроектів про ринок землі на 16 жовтня
Розгляд дев'яти законопроектів про ринок землі комітет з питань аграрної політики та земельних відносин переніс на наступну середу, 16...
9 жовтня 2019
У «Слузі народу» бунт серед депутатів-мажоритарників через законопроект про ринок землі
Урядовий законопроект про ринок землі викликав бунт у лавах депутатів-мажоритарників «Слуга народу», які відмовляються голосувати за...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...