Законопроект про ринок землі від Кабміну перепишуть — ні іноземціям та 20 тис. га в одні руки
Дмитро Соломчук

У законопроект про ринок землі авторства Кабміну депутати від «Слуги народу» готуються внести дві правки – заборонити доступ іноземців до придбання землі та зменшити кількість, яку можна буде зосередити в одних руках, до 20 тис. га. Про це розповів депутат Дмитро Соломчук в інтерв'ю виданню Оbozrevatel.com.

Він озвучив низку особливостей вільного ринку землі, які пропонують внести в законопроект про ринок землі він та інші його колеги зі «Слуги народу».

«Це проект закону Кабміну, вони його дуже швидко зробили. Ми в комітеті розглядаємо його, спілкуємося з експертами, населенням, уже більше 30 днів. Моя позиція, як народного депутата і великої кількості колег зі «Слуги народу», — якщо там написано юрособа, то в дужках повинен бути зазначений бенефіціар — українець, який проживає в країні останні 5 років», — каже депутат.

У розробленому законопроекті про ринок землі буде зменшено в 10 разів і кількість землі, яку дозволять зосереджувати в одних руках. Наразі уряд пропонує формулу, яка передбачає розподіл 210 тис. га на одну компанію, тобто не більше від 0,5% землі і не більш як 15% у межах області.

Ми думаємо зменшити граничну площу в 10 разів, максимум 20 тис. га. Ми маємо великі компанії, 500-600 тис. га. Не повинно бути так, щоб після зняття мораторію фірма, зареєстрована в Києві, платила максимально податки в столиці. Нормальна модель, коли ці 200 тис. га вони зареєстрували юрособами на території цих ОТГ. Наприклад, 20 тис. га, не більше. Щоб за ці гроші існувала громада», – заявив Дмитро Соломчук.

Також депутат повідомив, що в межах законопроекту про ринок землі зміниться й мінімальна оціночна вартість земельної ділянки.

Зараз повинна бути прописана мінімальна оціночна вартість. Це приблизно 25-26 тис. грн, тобто $1 тис. І це дешево, але, думаю, таких людей не знайдеться. Спочатку ціна буде не менше $3-х тис. за гектар. Немає сенсу продавати за тисячу, вже простіше її тоді віддати в оренду. В Україні є домогосподарства, які орендують на рівні $200 за га. Коли стане більше конкуренції і з'явиться більше господарств середнього рівня після зняття мораторію, ціна ще й підніметься», – наголосив Дмитро Соломчук.

Детальніше ознайомитися із земельними законопроектами, які вже зареєстровані у Верховній Раді, можна перейшовши за посиланням — Аналіз 9 законопроектів про запуск ринку землі.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

8 листопада 2019
Заборонять купувати землю – доведеться закривати господарства, – Пуга
Відкриття ринку землі без іноземців може змусити деякі компанії з закордонним капіталом залишити ринок. Про це під час земельного віче повідомив...
15 жовтня 2019
Озвучено новий формат доступу іноземців на український ринок землі
Іноземним юридичним компаніям та іноземцям пропонують продавати право оренди на с/г землі після відкриття ринку землі в Україні, а не право власності...
9 жовтня 2019
Аграрний комітет переніс розгляд законопроектів про ринок землі на 16 жовтня
Розгляд дев'яти законопроектів про ринок землі комітет з питань аграрної політики та земельних відносин переніс на наступну середу, 16...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...