Олексій Мушак: Запуск ринку землі принесе в АПК близько $12 млрд від заробітчан
Олексій Мушак: Запуск ринку землі принесе в АПК близько $12 млрд від заробітчан

«Сьогодні ми маємо найбільші шанси, що земельна реформа буде проведена. В парламенті вже внесено відповідний законопроект. Суть моделі ринку, яку буде пропонувати уряд, полягає в наступному: 18 років мораторію, який породив тіньовий земельний ринок з усіма своїми схемами, час скасувати. Повинні бути прозорі правила гри. Ми сподіваємося, що українці не будуть змушені їхати в інші країни на заробітки, а залишаться працювати в Україні, генеруючи близько $12 млрд на рік (які вони завели в Україну в 2018 році)», – заявив радник прем’єр-міністра з економічних питань Олексій Мушак під час проведення земельного віче в Києві.

За словами Мушака, уряд хоче створити умови, щоб люди, які хочуть продати землю, змогли це зробити на вигідних для них умовах.

Друга позиція, озвучена радником прем’єр-міністра, що українські фермери, які хочуть купити землю, мають отримати допомогу від уряду.

В наступному році для них буде передбачено 4,4 млрд грн (для компенсації ставок і створення умов по викупу земель). Крім цього, 560 тис. га землі буде їм віддано з двократною знижкою, адже очікувана ринкова вартість приблизно на рівні $2 тис, а по нормативці їм запропонують купувати землю у постійне користування за ціною близько $1 тис. $500 млн – це буде підтримка малих фермерів (на викуп землі)», – заявив Олексій Мушак.

Позиція номер три. Також важливо, щоб український середній клас, який має надлишкові кошти, зміг інвестувати в землю і також її викуповувати. Якщо українці хочуть створити своє підприємство, вкласти кошти в землю і на цьому заробляти, держава повинна створити для них умови. Крім цього, є питання заробітчан. 

Як заявив Олексій Мушак, паралельно з цим проектом буде ще низка законопроектів (близько 10), спрямованих на децентралізацію (передачу земель громадам). Ці законопроекти будуть направлені на те, щоб вивести землю з «тіньового» використання.

Авторами законопроекту передбачено збільшення податкового навантаження (податок на 1 га) задля того, щоб вирівняти умови конкуренції між «білими» та «сірими» аграрними компаніями.

«Я хочу, щоб ми тверезо сприймали реальність і невідворотність ринку землі, який буде відкрито в Україні. Давайте цей ринок зробимо таким, щоб він працював на благо всієї держави і генерував багатство в країні, а не бідність. Люди не повинні виїжджати до інших країн, коли у нас під ногами лежать родючі землі.

Зараз основне питання – хто буде основним покупцем на ринку? Ведеться дискусія про те, щоб зробити для себе вигідні стартові позиції.

Варто розуміти, що є люди, які виступають проти присутності когось на ринку», – заявив Мушак.

За його словами, ринок землі стартує не завтра, а з 1 жовтня 2020 року. У фермерів було достатньо часу, щоб підготуватися до цього. І, насправді, робота над запуском ринку після прийняття законопроекту не закінчується. Вона тільки починається, адже там потрібно буде опрацювати багато нормативки, особливо з банками.

Запуск ринку землі, враховуючи, що земельна реформа надважлива для України, можливо розпочати лише на початку роботи будь-якого парламенту. Це я заявляю як людина, яка 4,5 року відпрацювала в парламенті попереднього скликання. Потрібно чітко розуміти, що вже навесні майбутнього року цю реформу буде нереально провести. Тому проводити реформу необхідно зараз», – заявив Олексій Мушак.

Нагадаємо, земельні рантьє інвестують у вільний ринок за перші 5 років $1 млрд.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

1 травня 2020
Пристайко почав перемовин з європейськими країнами, які зацікавлені в українських заробітчанах
Урядовий офіс розпочав роботу щодо перемовин з європейськими країнами, які висловлюють бажання офіційно запросити українських робітників на сезонні...
30 квітня 2020
Кабмін призначав відповідального за виїзд за кордон українських заробітчан
Віце-прем‘єр-міністр України з європейської та євроатлантичної інтеграції Вадим Пристайко буде координувати взаємодію з ЄС щодо організованого...
28 квітня 2020
В уряді пояснили чому заборонили українцям їхати на заробітки за кордон
В умовах поширення пандемії будь-яка подорож – це наражання на небезпеку захворювання коронавірусом українських заробітчан. Про це під час...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...