Держгеокадастр завершить інвентаризацію сільгоспземель до початку дії ринку землі
Держгеокадастр завершить інвентаризацію сільгоспземель до початку дії ринку землі

Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру планує завершити інвентаризацію сільськогосподарських земель до початку дії ринку землі. Про це під час наради під головуванням очільника уряду Олексія Гончарука повідомив заступник голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Олександр Краснолуцький, передає Укрінформ.

«До кінця року ми інвентаризуємо землі сільськогосподарського призначення державної форми власності. До набрання чинності законом про ринок земель все буде завершено. Залишиться природозаповідний фонд, землі лісогосподарського призначення, водного фонду», — відзначив Краснолуцький.

Він уточнив, що залежно від обсягів фінансування робота з внесення інформації про сільськогосподарські землі може бути завершена у серпні-жовтні 2020 року. Робота по решті категорій земель розпочнеться у наступному році.

Ми внесли до земельного кадастру інформацію про 20,6 млн земельних ділянок, про межі населених пунктів. За час існування Держгеокадастру 7,3 млн громадян звернулися для отримання інформації про земельні ділянки. Кадастр містить індексні кадастрові карти, вони необхідні для того, щоб ділити земельні ділянки на кадастрові квартали, зони та присвоїти їм унікальний кадастровий номер, — сказав Краснолуцький.

За його словами, не всю інформацію про межі населених пунктів було внесено, оскільки по деяких межах відсутні їхні координати, є лише описова частина.

Координат, де проходить саме ця межа, немає. Ті населені пункти, межі яких були встановлені після 2000 року, внесені, їх 4,5 тис. Інформація необхідна, оскільки виникають суперечки, хто має розпоряджатися земельними ділянками. Яскравий приклад — Київ, коли немає межі між м. Ірпінь та м. Буча, незрозуміло, де вона починається", — розповів Краснолуцький.

Кадастр також містить відомості про те, на підставі чого земельна ділянка була сформована, як вона була передана у власніть, а також інформацію про агровиробничі групи ґрунтів, про водні об'єкти.

Ця інформація потрібна для ведення сільського господарства. Таких груп є близько 200", — додав Краснолуцький.

Нагадаємо, у Держгеокадастру заберуть функцію розпоряджання землями. Більше про реформування відомства читайте у ексклюзивному матеріалі AgroPolit.com — «Земельний «автомат Калашникова»: залишити чи реформувати Держгеокадастр?».

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

6 листопада 2019
Держгеокадастр завершить інвентаризацію державних сільгоспземель до кінця року
До кінця 2019 року Держгеокадастр планує завершити інвентаризацію земель сільськогосподарського призначення державної власності загальною площею...
3 жовтня 2019
Як отримати 2 га с/г землі на безкоштовній основі від місцевої влади – роз’яснення Конституційного суду
Нещодавно з’явилася постанова Верховного Суду (у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду) щодо безоплатної видачі 2 га с/г...
2 жовтня 2019
Держгеокадастр відкрив базу про виділення та оренду земель
Держгеокадастр зробив доступним для пересічних українців базу даних про виділення та передачу земель, а також про звернення громадян. Про намір...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...