Держлісагентство обговорило співпрацю з міжнародними донорами — прес-служба
Держлісагентство обговорило співпрацю з міжнародними донорами — прес-служба

У Міністерстві аграрної політики і продовольства України відбулася зустріч з представниками міжнародних донорів. У ній взяли участь перший заступник голови Державного агентства лісових ресурсів Христина Юшкевич, фахівці Представництва Європейського Союзу в Україні, Представництва Світового банку в Україні, Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) та інші. Про це повідомляє прес-служба Держлісагентства.

Вона повідомила про основні проблемні питання лісової галузі та можливі шляхи їх вирішення за допомогою міжнародних донорів. Зокрема, вона, перш за все, зупинилася на питанні вдосконалення системи фінансово-економічного забезпечення ведення лісового і мисливського господарства.

«В Україні достатньо нерівномірна лісистість територій, і, відповідно, існує різна забезпеченість лісовими ресурсами. Тому важливим питанням є розробка механізму щодо забезпечення фінансування південно-східного регіону. Цей регіон мало заліснення і вимагає додаткового фінансування для покриття витрат на ведення лісового господарства. Залучення міжнародних донорів до розробки такого механізму є дуже важливим, щоб вибрати кращу систему фінансування», — зазначила Юшкевич.

Заступник голови Держлісагентства також звернула увагу на необхідність вдосконалення законодавчої бази:

«Необхідно розробити пропозиції законодавчих актів, що регулюють ведення лісового господарства. І в цих пропозиціях потрібно передбачити як механізм фінансування, так і механізм відмежування господарської функції від реалізації функцій держави».

Вона підкреслила, що на сьогодні електронний облік поширюється на підприємства Держлісагентства, яким підкоряється 73% всіх лісів в Україні, а 27% — іншим лісокористувачам.

«Ми зацікавлені в підтримці міжнародними донорами цього проекту, подальше вдосконалення електронної бази та сприяння її введення для всіх постійних лісокористувачів», — підкреслила Юшкевич.

За її словами, паралельно з введенням чіткого механізму обліку, заготівлі та реалізації деревини потрібно посилювати відповідальність за використання незаконно добутих лісоматеріалів. Такий комплекс заходів сприятиме значному обмеженню тіньового ринку.

«Розуміючи, що основними функціями лісу є екологічна і природозахисна, доречно ввести пілотні проекти зі створення базових розплідників в кожній природній зоні з сучасною технікою лісовирощування. Паралельно з цим потрібно організовувати проекти для розробки механізму захисту і боротьби з шкідниками, комплексної сучасної протипожежної бази з залученням міжнародних фахівців. Використовуючи європейський досвід, потрібно активніше переходити від хімічних засобів боротьби з шкідниками до біологічних, які є більш ефективними і не завдають шкоди лісовим насадженням. Якщо ми будемо мати здоровий ліс, то буде менше санітарних рубок», — зазначила чиновник.

Як повідомила Юшкевич, для розуміння того, які заходи необхідно здійснювати і на якій території, потрібно провести облік лісів, визначити їх природне, господарське стан і правовий режим. Останній облік всіх лісів України проводився ще в 1996 році, а в лісах Держлісагентства — в 2010 році. Також вона зупинилася на питанні ведення мисливського господарства, адже воно є невід'ємним компонентом лісової галузі. «Цей напрямок необхідно удосконалювати і розвивати. Перш за все необхідно створити мисливську службу з використанням досвіду польських колег», — сказала Юшкевич.

Під час зустрічі керівник торгово-економічного відділу Представництва ЄС в Україні Ніколас Бердж підняв питання дії мораторію на експорт лісоматеріалів необроблених, зазначивши, що його введення суперечить міжнародним зобов'язанням України. Обговорюючи проекти законодавчих змін, які повинні врегулювати це питання, він підкреслив, що введення єдиного електронного обліку деревини для всіх постійних лісокористувачів і електронної виписки сертифікатів походження є надзвичайно важливим і необхідним кроком. Однак, можливе введення дворівневих аукціонів продажу деревини, за його словами, буде порушувати принцип рівноправності для учасників ринку. Юшкевич зазначила, що до вирішення питання мораторію необхідно підходити комплексно.

«Ми повинні думати також про розвиток вітчизняної деревообробної галузі, забезпечення її сировиною. Діючі умови реалізації необробленої деревини застарілі. У Держлісагентстві був розроблений новий порядок. Ми готові його обговорювати і поетапно вводити», — зазначила вона.

Учасники зустрічі висловили своє бачення підтримки лісової галузі. За результатами було вирішено провести додаткову зустріч з експертами проекту, спрямованого на реалізацію Єдиної комплексної стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій на 2015-2020 роки.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

26 жовтня 2016
У лісовій галузі пропонують створити власний спецфонд
Вітчизняні науковці запропонували створити «державний цільовий фонд ведення лісового господарства». Про це стало відомо на виїзному...
26 жовтня 2016
«У трьох соснах», або Чому вмирають українські лісгоспи
Минулого тижня аграрний комітет Верховної Ради влаштував виїзне засідання у Національному університеті біоресурсів і природокористування. На порядку...
15 вересня 2016
В Держлісагентстві розповіли про реформування відомства
Зокрема, створюється програма "Ліси України" на 2017-2021 роки. Тимчасово виконуюча обов’язки голови Державного агентства лісових ресурсів...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...