Фермерам запропонують викупити за 5 років землі постійного користування
Фермерам запропонують викупити за 5 років землі постійного користування

У жовтні в парламенті подадуть кілька законопроектів про викуп фермерами та працівниками державних с/г підприємств земель постійного користування. Такі плани озвучив у відповідь на питання голови «Агро-Продовольчої ради» Івана Слободяника голова комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Микола Сольський («Слуга народу») на земельному віче в Києві. 

Організатором віче виступив активіст земельної реформи Олексій Мушак, інформаційними партнерами  — AgroPolit.com, Latifundist.comKurkul.com.

Іван Слободяник звернувся до голови комітету з проханням допомогти вирішити земельний головний біль фермерів.

«Наразі є 500 тис. га земель постійного користування, які зависили у повітрі з 90-х років. Вони знаходяться наразі поза правовим  статусом. І стало інструментом великого дерибану. Вартість цих земель фермери за всі ці роки виплатили. Є два варіанти вирішення питання: викуп землі у розстрочку, або безкоштовна їх передача фермерам», – пояснив він.

Голова аграрного комітету розказав, що в парламенті готують законодавчі рішення по землях постійного користування. За словами Сольского, існує три групи  таких земель постійного користування.

Перша – входить 500 тис.га, які у 90-х без аукціонів передали фермерах.  Для земель, що знаходяться в користуванні у фермерів, аграрний комітет виступає за введення пільгової процедури викупу протягом 5 років з нормативної грошової оцінки цієї землі без аукціонів чи якихось інших механізмів, – пояснив він.

Друга група – землі постійного користування державних с/г підприємств у підпорядкуванні Аграрної академії наук, Міноборони, МінАПК та Пенітенціарної служби.

Існує ініціатива направити їх на приватизацію і часткового розпаювання, і винести цю ідею на громадське обговорення депутати планують в жовтні, – каже він.

Третя – землі постійного користування підприємств, які пішли іншим шляхом приватизації не таким як колгоспи (працівникам надавалися акції, а земля оформлена у постійне користування).

Таких не багато. Вони зосереджені у регіоні зайняття садами. Є законопроект перевести право постійного користування цими земля у сферу регулювання майна — господарського управління чи відання, – пояснює Сольський.

За його словами, земельний законопроект з’явиться у парламенті уже наступного тижня. Його деталі читайте у ексклюзивному інтерв'ю голови комітету на на AgroPolit.com.

Нагадаємо, що заступник міністра економіки, торгівлі і сільського господарства Тарас Висоцький вважає, що ринок землі доцільно запустити в другому півріччі 2020 року.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

16 вересня 2019
Чи буде хвиля злиття і поглинань іноземцями українських агрокомпаній після відкриття ринку землі – Сольський
У 2020 році, після відкриття ринку землі, тенденція злиття чи поглинань агрокомпаній іноземцями  на українському агроринку буде присутня, але...
9 вересня 2019
Микола Сольський: Держпідтримку АПК буде переглянуто в бік збільшення програм із викупу земель
Державну підтримку агропромислового комплексу через кілька тижнів буде переглянуто в бік збільшення програм, пов'язаних із викупом землі. Про це...
28 серпня 2019
Аграрний комітет очолить Микола Сольський — офіційно
Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин очолить Микола Сольський. Про це заявив лідер політичної партії «Слуга народу»...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...