В Україні – від 5 до 25% неінвентаризованої землі, – експерт
В Україні – від 5 до 25% неінвентаризованої землі, – експерт

За приблизними оцінками, сьогодні в Україні неінвентаризована земля зстановить 5-25% від загальної маси, залежно від регіону та бальності. Про це заявив голова спілки Центр розвитку земельних правовідносин в Україні Леонід Корейба на круглому столі «Земельне віче — як ринок бачить цивілізований вільний ринок землі в Україні: ризики/можливості, присутність іноземців та доступ до кредитів», організованому активістом земельної реформи Олексієм Мушаком та AgroPolit.comLatifundist.com, Kurkul.com. 

За даними Держгеокадастру, карти інвентаризованої землі заповнені лише на 70%. Внесені ділянки додані з помилковою інформацією, невірною системою координат, просторовими конфігураціями. Натомість внесення землі до реєстру принесе користь громадам.

«У Житомирській області в 2 територіальних громадах провели аудит. Виявили, що 30% землі були не зареєстрованими. Що дала реєстрація? Наповнила місцевий бюджет на 25%. Також це дозволило підняли орендну плату», — зазначив експерт.

За його словами, це – головний виклик реформи.

Всім відомо, що нормального обліку земель в Україні, на жаль, не має. Чудовим прикладом в минулому році слугувала процедура передачі земель за межами населених пунктів громадам. Обіцяли 750 тисяч га, а передали 1,5 мільйона. Відмінили форму 6-зем, натомість нічого не було запроваджено. З плином певного часу вирішили: а нехай тепер облік здійснюється на підставі відомостей Державного земельного кадастру. Воно б і не погано, але уявіть собі, як ми відкотилися назад. Раніше ми обліковували 100% земель з сумнівною точністю, тепер лише ту частину, що є в ДЗК. А скільки там, власне інформації, яка внесена з помилками, невірною системою координат, просторовими конфігураціями тощо», – наголосив експерт.

За його даними, в загальній структурі с/г земель пайові становлять 2/3. Він зазначив, що наразі право розпоряджатися повністю передано на місця: усіма ділянками, окрім тих, що мають власників – розпоряджаються сільські, селищні, міські ради за місцем розташування таких ділянок.

Значна частина таких земель не відображена в ДЗК, обробляється «нелегально», трапляються випадки «старих» договорів оренди до 2013 року, коли ще не присвоювалися кадастрові номери земельних ділянкам. Отже, обліковуються лише частково. Здається ж розумно, спочатку проінвентаризувати, розуміти, що маєш продавати, тоді вже продавати. Але, нажаль, оскільки це питання колосально заполітизовано, важливий лише результат – зняти мораторій», – сказав Корейба. 

Також експерт наголосив:

Для загального розуміння, я – за зняття мораторію. В МЕРТ (міністерство економічного розвитку територій) зазначали, що мають 35 варіантів запуску ринку. Сподіваюся, що серед них є такий, який передбачає спочатку інвентаризацію, а вже потім можливість продажу.

Нагадаємо, що заступник міністра економіки, торгівлі і сільського господарства Тарас Висоцький вважає, що ринок землі доцільно запустити в другому півріччі 2020 року.  

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

20 вересня 2019
Близько 2 млн га державних сільгоспземель використовується неефективно
Із 10,5 млн га землі державної власності  майже 2 млн га використовуються неефектвино. Про це розповів радник міністра МВС, народний депутат VII...
19 вересня 2019
Назвали 9 спірних статей земельного законопроекту та їхні наслідки для аграріїв
Текст законопроекту про обіг сільгоспземель з'явиться до кінця цього тижня, а вже з понеділка на засіданні Камбіну його мають розглянути й погодити...
18 вересня 2019
В Україні поновили земельний міні-референдум
В Україні поновили загальнодержавне опитування серед місцевих рад про необхідність зняття мораторію на продаж земель с/г призначення. Про це під час...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...