Рада внесла закон про заборону зміни цільового призначення рекреаційних земель — офіційно
Рада внесла закон про заборону зміни цільового призначення рекреаційних земель — офіційно

Прийнято проект Закону № 4740 від 31.05.2016 «Про внесення змін до розділу Х Перехідних положень Земельного кодексу України щодо встановлення мораторію (заборони) на зміну цільового призначення земельних ділянок рекреаційного призначення».

Ініціатори законопроекту- Мельничук Іван Іванович (VIII скликання); Сольвар Руслан Миколайович (VIII скликання); Розенблат Борислав Соломонович (VIII скликання)

Головний комітет — з питань аграрної політики та земельних відносин.

«На сьогодні у містах та інших населених пунктах залишається усе менше привабливих для житлової та громадської забудови земельних ділянок. А тому у цій ситуації певні ділки зосереджують свою увагу на можливість забудови земель під парками, скверами, відкритими спортивними площадками, стадіонами, іншими місцями для відпочинку людей.

У 2011 році з метою недопущення масовим проявам зміни цільового призначення земель рекреаційного призначення та збереження об'єктів, розташованих на цих землях, Верховною Радою України прийнято Закон № 3159-VI "Про мораторій на зміну цільового призначення окремих земельних ділянок рекреаційного призначення в містах та інших населених пунктах" строком дії на 5 років.

Попри великий жаль, упродовж останніх цих 5 років ситуація у питаннях забезпечення збереження та охорони земельних ділянок зелених зон, зелених насаджень та під об'єктами фізичної культури і спорту кардинально не змінилася, відповідне законодавство не прийнято.

Як показує сьогодення, нові парки, сквери практично не створюються у зв'язку з відсутністю вільних земель та коштів у місцевих бюджетах, а будівництво так званих нових, доступних для населення спортивних об'єктів, в основному зводиться до реконструкції окремих малих спортивних майданчиків на місці попередніх стихійних.
Напроти, у містах "ростуть залізобетонні хащі", в процесі інвентаризації органами місцевого самоврядування зелених зон їх площа різниться з попередньою у сторону зменшення.

Отож постає питання майбутнього цих земель та об'єктів, розташованих на них, забезпечення належних умов для активного відпочинку та оздоровлення наших громадян.

З огляду на це, вбачається за необхідне введення заборони на зміну цільового призначення окремих земельних ділянок рекреаційного призначення», — йдеться в пояснювальній записці.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...