Україні потрібно перейняти польський досвід децентралізації — експерт
Україні потрібно перейняти польський досвід децентралізації — експерт

Аргументуючи необхідність реформи,  потрібно навести приклад Польщі – країни, в якій децентралізація завершилась успіхом і стала запорукою економічного розвитку країни.

Про це у своєму блозі для AgroPolit.comповідомила експерт зі зв’язків з громадськістю Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

За її словами, Польща зараз – одна з найдинамічніших та найбільш сталих економік Європи, бо навіть криза 2008 року не зупинила економічного зростання в цій державі. З 2008 по 2013 рік ВВП Польщі зріс на 20%.

«Адміністративна реформа Польщі, з 1 січня 1999 року впровадила трирівневу структуру територіального поділу воєводство-повіт-ґміна. Важливим чинником було не тільки укрупнення воєводств з 49 до 16, але й одночасне зменшення владного впливу воєводи, як посадовця центральної виконавчої влади. І все одно, в той час, як деякі українські політики критикують пропонований  реформаторами інститут префекта в Україні за надмірні на їх думку повноваження, польський воєвода зараз має їх більше», - говорить експерт.

Сас зазначила, що перші кроки  реформування місцевого самоврядування в Польщі відбувалися не після кризи, а якраз в лихі для пересічних громадян роки.

«У березні 1990 року було ухвалено нове законодавство щодо функціонування базового рівня місцевого самоврядування – громад, а вже 27 травня того ж року відбулися місцеві вибори вже на цій законодавчій базі. Тобто, перший етап реформи відбувся – почали працювати громади (в Польщі їх називають гміни). І цей найперший, дуже важкий крок створив підвалини для всієї подальшої реформи», - розповіла експерт.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

23 травня 2016
Проблему розвитку регіонів вирішить децентралізація податкового законодавства — Вадатурський
Жодне створення Вільних економічних зон не допоможе, а навпаки, зашкодить економіці та інвестиційній привабливості України. Про це заявив депутат...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...