Роздержавлення ветлікарень і лабораторій розвантажить місцеві бюджети та дозволить сформувати збалансовану систему забезпечення епізоотичного благополуччя — прес-служба
Роздержавлення ветлікарень і лабораторій розвантажить місцеві бюджети та дозволить сформувати збалансовану систему забезпечення епізоотичного благополуччя — прес-служба

Приватизація підприємств та установ ветеринарної та фітосанітарної сфери розвантажить місцеві бюджети та дозволить розширити роль і повноваження регіонів у забезпеченні епізоотичного благополуччя країни. Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.

На цьому наголосив Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа під час круглого столу з обговорення проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі» щодо врегулювання процесу приватизації підприємств та установ ветеринарної та фітосанітарної сфери».

За словами Голови Держпродспоживслужби Володимира Лапи, сьогодні функціонування системи ветеринарної медицини практично залишилася на радянському рівні, вона надто обтяжлива для держави, не пристосована до реалій та не враховує світового досвіду.

«Система організації ветеринарних лікарень і лабораторій у регіонах фінансується з місцевих бюджетів, а повноваження з управління — за Держпродспоживслужбою. Тому виникає дуалізм, який призводить до труднощів у забезпеченні належного фінансування та утриманні цієї системи. Така ситуація обумовлює необхідність прийняття рішення щодо диверсифікації моделі забезпеченням епізоотичного благополуччя і лабораторних досліджень у державі. Зараз очевидно, що чинна структура є надто громіздкою і має бути оптимізована, у тому числі шляхом роздержавлення», — наголосив Лапа.

Водночас існує низка ризиків, пов’язаних із цим процесом. Зокрема, відбувається постійне скорочення штатної чисельності органів державного нагляду та контролю, в тому числі в контексті формування Держпродспоживслужби. Це важливо, бо забезпечення епізоотичного благополуччя в випадку виникнення різного роду загроз делегуються якраз на рівень лікарень і лабораторій.

«Якщо поєднати ці компоненти, то стає зрозуміло, що ми повинні рухатися шляхом диверсифікації системи контролю, делегування повноважень, залучення приватних господарюючих суб’єктів до цієї роботи. Водночас зрозуміло, що ми повинні робити це обережно, щоб не поставити під загрозу саму ефективність функціонування системи державного контролю в Україні», — наголосив голова Служби.

Саме тому, зазначив Володимир Лапа, цей законопроект повинен сприйматися в комплексі з іншими заходами, у тому числі із забезпеченням належного фінансування протиепізоотичних заходів на державному рівні.
Разом з цим Голова наголосив, що у кожній області базові державні лабораторії і ветлікарні повинні залишитися і функціонувати.

Володимир Лапа закликав експертів та громадськість долучитися до роботи над зазначеним законопроектом щодо особливостей приватизації підприємств та установ ветеринарної та фітосанітарної сфери.

У роботі круглого сталу також взяли участь представники Міністерства аграрної політики та продовольства, Держпродспожислужби, Держветфітослужби, Фонду державного майна України, підприємств та установ ветеринарної та фітосанітарної сфери, експерти в сфері реформування агропромислового комплексу.


Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

11 листопада 2020
Мінекономіки оновить вимоги до благополуччя сільськогосподарських тварин під час їх утримання
Мінекономіки пропонує затвердити нові вимог до благополуччя сільськогосподарських тварин під час їх утримання. Про це ідеться у проєкті наказу...
5 червня 2016
Надходження до бюджету зросли втричі — Насіров
У січні-травні 2016 року до зведеного бюджету надійшло 254,9 млрд гривень, що на 28,2% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Про це...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...