В Україні через нестачу стрімко ростуть ціни на мінеральні добрива
В Україні через нестачу стрімко ростуть ціни на мінеральні добрива

В Україні починає відчуватись нестача NPK добрив. У першу чергу NPK 16:16:16. Ціна на цей продукт зросла до 13 500 грн/т (СРТ). Також росте нестача NPK 10:26:26, а в понеділок 15 липня ціна зросла до 16 000-16 500 тис. грн/т (СРТ). Про це повідомляє Kurkul.com з посиланням на товарну онлайн-біржу KYIV MERCANTILE EXCHANGE (КМЕ).

Нагадаємо, з 1 липня набула чинності постанова Кабміну, яка забороняє ввезення в Україну міндобрив з Росії. Уряд вжив таких заходів, як санкції проти агресора. На думку експертів, уряд має терміново зробити певні кроки, аби уникнути дефіциту добрив та зростання цін вже в 2020 році. Раніше голова об'єднання «Агро-Продовольча Рада» Іван Слободяник назвав дві умови, які врятують Україну від дефіциту добрив. Більше про це читайте у матеріалі AgroPolit.com «Все буде добрива: про наслідки для АПК торгового ембарго з 1 липня на поставки з РФ».

Як повідомляють фахівці, NPK з Білорусі надходять ритмічно. Але імпорту з інших джерел поки що немає, натомість власне виробництво нарощується дуже повільно.

Фосфорні добрива викуповують досить активно. На початку липня 2019 року не вистачає сульфоамофосу, товар викупався українськими імпортерами з Румунії, Болгарії, навіть із Туреччини. Вартість продукту зросла до 13 000 грн/т, СРТ. Конкуренція не дозволяє різко підняти ціну, але в серпні чекаємо подальше зростання цін на NP добрива», — ідеться в повідомленні.

«Дніпроазот» та інші українські виробники не чекають, поки подешевшає карбамід на зовнішньому ринку. Наразі ціна 8 600-8 800 грн/т на великі партії нефасованого карбаміду актуальна.

«Зниження цін на селітру затримується, можливо в серпні ситуація буде прояснюватись. Поки що російські постачальники вдало продали партії на серпень, тож «яма» буде майже непомітною і селітру можна купувати вже найближчим часом для внесення на осінь. Інша проблема — закупівлі на весну можуть починатись аж в вересні-жовтні», — кажуть трейдери.

В Україну вже завезли першу партію сульфату амонію з Бельгії, товар спочатку продавався по 5 900 грн/т (EXW), зараз — по 6 400-6 500 грн/т (СРТ). Середня ціна на якісний гранульований сульфат амонію починається з 7 000 грн/т (СРТ). Тож ціни на бельгійський продукт більш ніж привабливі.

До слова, на Чорному морі активно пропонують узбецький та туркменський карбамід, але ціна $272/т поки не зустрічає схвальних відгуків покупців.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

28 травня 2020
Ведення квот на мінеральні добрива – зрада державних інтересів
Державною зрадою назвав обмеження імпорту та введення добривних квот народний депутат Верховної Ради 9-го скликання Мар'ян Заблоцький....
4 листопада 2019
Аграрії заготовили 780 тис. т міндобрив на осінні роботи
Сільськогосподарські підприємства станом на 1 листопада заготовили для проведення осінніх польових робіт 780 тис. т мінеральних добрив в перерахунку...
10 вересня 2019
Споживчі ціни в Україні продовжують падати, — Держстат
Споживчі ціни в Україні у серпні 2019 року знизилися ще на 0,3% після падіння у липні на 0,6%. Про це повідомила Державна служба...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...