Експерти назвали причини кризи на українському ринку цибулі
Експерти назвали причини кризи на українському ринку цибулі

Ситуація, яка склалася цього року на ринку цибулі в Україні, зумовлена несистемністю експорту продукції та низьким врожаєм. Про це повідомив директор Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Федір Рибалко, передає Kurkul.com.

Нагадаємо, Україна стала одним із найбільших імпортерів цибулі в Європі.

За його словами, експортні продажі цієї культури не здійснюються протягом 6-8 місяців в році після збору нового врожаю, а позначені, так званими, «рваними» періодами: місяць, тиждень, два місяці.

Він пояснює це тим, що на цільових ринках, куди поставляється дана продукція існує або конкуренція, або відбуваються девальвації або ж з’являється продукція місцевого виробництва.

«Всі ці фактори потрібно враховувати експортеру, а враховує він їх або маючи інформацію з цього цільового ринку або ж досвід в розумінні сезонності продукції в тій країні, куди він розраховує її продати», — пояснив Федір Рибалко.

За словами директора УПОА, великий вплив на європейський ринок цибулі зробила ще в серпні минулого року інформація про неврожай цієї культури в Голландії, яка є найбільшим світовим експортером цибулі.

Втрата голландцями в результаті неврожаю 30-40% від традиційного експортного обсягу в минулому році, а це в кількісному показнику близько 0,5 млн т, призвела до недопостачання цибулі на світовий ринок, які почалися вже з вересня 2018 р. Крім того, падіння врожайності відбулося в таких європейських країнах як Італія, Німеччина, Польща. Більш менш нормальний урожай вдалося зібрати лише в Іспанії», — додав Федір Рибалко.

При цьому, за даними директора УПОА, в Україні врожайність була ще нижчою, ніж в країнах ЄС. Більш того, в сезон збирання врожаю, експортери почали продавати цибулю в Євросоюз. З огляду на це, оператори ринку забирали цибулю у виробників прямо в полі. Підвищений попит на продукцію привів до того, що фермери півдня України почали підвищувати ціни на цибулю.

На певному етапі, в зв’язку з підвищенням ціни на півдні України, оператори почали здійснювати закупівлі більш дешевої продукції в Білорусі. Також, за словами директора УПОА, з введенням українського ембарго на російські товари, в перелік яких потрапила і цибуля, на український ринок, відповідно, не потрапив російський продукт.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

30 серпня 2021
Експерти прогнозують зростання цін на цибулю
Через значні опади в Україні на початку вегетації цибулі та високі температури у липні-серпні можливий неврожай овоча. Це спровокує зростання ціни на...
30 січня 2020
Україна почала експортувати цибулю до Туреччини і Молдови
Фермери південного регіону України почали експортувати цибулю до Туреччини і Молдови.Про це повідомляє проект EastFruit. «З кінця...
26 травня 2019
Високі ціни на ріпчасту цибулю зберігатимуться до початку вересня
У 2018/19 маркетинговому році на ринку ріпчастої цибулі спостерігається значне зростання оптово-відпускних та роздрібних цін. Про це зазначила...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...